Kommer dessa mördare jagas till världens ände?

Efter dödsskjutningar hörs hårda ord från regeringen. Men sällan följer verkliga handlingar.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Hösten 2019 reagerade svenska politiker med avsky efter mordet i Malmö där en mamma sköts till döds när hon höll i sin bebis. Flera kraftfulla uttalanden gjordes. Morgan Johansson skrev på Twitter om mördarna att: “de ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa”. Statsministerns konto twittrade “Vi ska med beslutsamhet besegra dessa mördare”. Ardalan Shekarabi lovade att “samhället kommer att besegra denna ondska”. Mikael Damberg menade att “så här kan vi inte ha det. Det får inte fortsätta”.

En flicka född 2007 dog efter att ha blivit skjuten utanför en Shell-mack i Botkyrka i helgen. Kommer Morgan Johansson att även denna gång komma med kraftfulla uttalanden om att jaga mördarna till världens ände? Vad viktigare är; kommer han att göra något mer än kraftfulla uttalanden för att verkligen hindra dödsskjutningarna?

ANNONS

Sist hände tyvärr inte så mycket. Mest uppmärksammat har Operation rimfrost varit. Polisen lade nyligen ned satsningen och konstaterade att det övergripande syftet att minska och begränsa antalet skjutningar och sprängningar i Sverige inte uppnåtts nationellt. Det hindrar inte Polisen från att starta upp operation Permafrost där man ska använda samma metoder. Att polisen gör ansträngningar riktade mot gängvåldet är gott och väl, men uppenbarligen krävs något mer än så för att faktiskt få skjutningarna att minska.

Det finns starka belägg för att gängvåldet är en följd av långvarigt hög migration och misslyckad integration. Dagens Nyheter fann till exempel att 9 av 10 knutna till mord och mordförsök i Sverige har minst en utlandsfödd förälder. Expressen granskade bakgrunden för 192 gängmedlemmar i Stockholm och fann att 94,5 procent hade minst en utrikesfödd förälder.

Vid en kartläggning av förortsgäng som ökat kraftigt i Sverige sedan 90-talet fann en studie att 76 procent av gängmedlemmarna var första eller andra generationens invandrare, varav en stor andel av dessa med ursprung från västra Asien eller Östeuropa. För Mord, dråp, och misshandel med dödlig utgång har man funnit att tre av fyra skäligen misstänkta är migranter enligt en sammanställning av brottsstatistik för registrerade brottsmisstankar från 2019.

ANNONS

Vad har de socialdemokratiska ministrarna gjort för att strama åt migrationen i Sverige för att vända trenden av ökad rekrytering till gängen de senaste åren? Man har genomfört gymnasielagen som syftar till att ensamkommande som fått avslag men ännu inte fyllt 18 kunde få möjligheten att stanna och studera på gymnasiet. Detta har i vart fall inte bidragit till att minska migrationen under en tid med invandring som ligger på en historiskt hög nivå. 2019 beviljades totalt 119 568 uppehållstillstånd.

Regeringen gick även ut med tuff retorik där man skyllde gängvåldet på rika tonåringar som köpte knark. “Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen” sa statsminister Stefan Löfvén till DN. Regeringen har sedan dess följt denna analys, och gjort ett antal åtgärder mot narkotika. Men det finns inget som tyder på att narkotikahandeln förklarar varför Sverige har fler skjutningar än våra grannländer.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning skriver i en rapport över utvecklingen av narkotika i Sverige att vi tycks ligga på en genomsnittlig europeisk nivå avseende missbruk. Detta samtidigt som dödsskjutningar bland unga män är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland. Jämfört med 13 andra västeuropeiska länder hade Sverige flest skjutningar bland män i åldrarna 15-29 år.

ANNONS

Regeringen har som del av sina ansträngningar för att hindra gängskjutningarna också skärpt vapenlagstiftningen. Bland annat har man försökt utöka mängden vapen för vilka man måste ha tidsbegränsade licenser, och införa licensplikt för magasin, vilket skulle ha försvårat för landets jägare och sportskyttar, men knappast skulle ha minskat dödsskjutningarna. Dessa försök stoppades dock av riksdagen.

Det är känt sedan tidigare att en stor del av de vapen som används av kriminella grupperingar i Sverige är illegala vapen insmugglade i landet. I endast 1–2 fall av grov brottslighet per år var vapnet av legalt ursprung när man studerade använda vapen i brott mellan 2000 och 2010.

Den kraftfulla retoriken från socialdemokratiska ministrar om att jaga mördare till världens ände har alltså inte följts av kraftfulla förslag som stramat åt migration och minskat rekryteringen till gängen i utanförskapsområden. Istället har analys och de politiska åtgärderna till alltför stor del handlat om rika tonårsknarkare i storstäder, legala vapen, jägare och sportskyttar. Åtgärder som på riktigt kan minska gängvåldet på lång sikt lyser däremot med sin frånvaro.

ANNONS