Inför slöjförbud på barn i grundskolan

Min fyraåring gungar så högt hon kan. Det finns ingen skugga på lekplatsen i Sörmland där vi befinner oss på semester. Jag är varm i min tunna klänning. Sneglar på flickan i långärmat med otymplig kjol och täckt huvud. Hon är några äldre än min dotter och passar sin lillebror. Har flickan valt sin klädsel denna heta sommardag av fri vilja?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Sara Mohammad, grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime och hedersdoktor vid Linköpings Universitet, var glasklar i en intervju som GP gjorde med henne för några veckor sedan om hedersförtryck (8/7). ”Jag vill förbjuda slöja på barn. Om politikerna inte vågar göra det, utifrån att små flickors kroppar sexualiseras, så borde man göra det för barnens religionsfrihet”. Sara Mohammad blev könsstympad och påtvingad huvudduk som barn. Fler politiker borde lyssna på henne.

Vänsterfeminister blundar

Liberalernas kvinnoförbund förordar föredömligt slöjförbud från förskola upp till mellanstadiet. Att vänsterfeminister blundar när det gäller heder är ingen hemlighet. Därför är det nedslående att Centerns liberala kvinnoförbund uppmanar oss att acceptera beslöjade småflickor. På förbundets hemsida står det: ”I barnkonventionen slås fast att ett barn har rätt till religionsfrihet. Med detta blir det för oss tydligt att barn som vill bära slöja och andra religiösa symboler skall få göra det.”

ANNONS

Bristen på barnperspektiv är häpnadsväckande. Minderåriga som lever i patriarkal och religiös kontext har ytterst svårt att hävda en egen vilja. Centerkvinnorna har missat att liberalismens främsta lojalitet alltid är med den enskilda individen, som ofta är den svagaste parten, och aldrig med kollektiv som klan eller kyrka. Dessutom är slöjan könsdiskriminerande. Det är inte pojkar som måste skyla sig. Samtidigt är det inte förvånande att just Centerns kvinnoförbund blåögt undergräver integration. Centern var på god väg att skriva in acceptans för månggifte i partiprogrammet och slopad skolplikt för några år sedan. Det var först när förslagen möttes av svidande offentlig kritik som Annie Lööf backade.

Läs en bok

Kulturrelativister i alla partier borde läsa Chahdortt Djavanns glödande pamflett ”Bas les voiles!” (Ner med slöjorna!) om hur hon som 13-åring i Iran, efter islamiska revolution 1979, tvingades dölja varje hårlock och gnutta hud. Boken vände slöjdebatten i Frankrike. Samma år som den kom ut 2003 sjösatte president Jacques Chirac en kommission för att få muslimska kvinnors bild av slöjan. Många vittnade om att flickor utan huvudduk i segregerade förorter betraktas som villebråd. Året därpå röstade ett nästan enigt parlament för förbud att bära påtagligt religiösa symboler i grundskolan. 494 röster för, 36 emot och 31 avstod. Tretton år senare har lagen fortfarande brett stöd i Frankrike.

ANNONS

Ett slöjförbud i svensk grundskolan efter fransk modell är ingen silverkula men är en markering för ett sekulärt och jämställt samhälle bortom könsrollernas arkaiska begränsningar. Flickan på lekplatsen i Sörmland vill kanske bära slöja som vuxen men Centerkvinnorna kan tala om ett fritt val först när hon upplevt ett alternativ. Låt oss ge henne det.

ANNONS