Den muslimska tron sitter inte i slöjan

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

"Noha Berhan får inte spela när hennes Huddinge ska spela första matchen i Basketettan. Svenska basketförbundet förbjuder nämligen att hon bär slöja på plan", skriver Expressen (29/9). "Jag tycker att det är jättesjukt", säger Noha till SVT. Vad handlar det här om? Har svenska basketförbundet drabbats av islamofobi? Är det rasismen som växer? Nej, naturligtvis inte. Det internationella basketförbundet, FIBA, förbjuder av säkerhetsskäl alla slags huvudbonader som är bredare än fem centimeter på plan. Detta måste det svenska basketförbundet rätta sig efter: Inga kepsar, tomteluvor, luciakronor eller slöjor på plan.

Ändå tycker Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, att det svenska basketförbundet ska ge Noha Berhan dispens att spela i slöja (TT 19/10). Det är naturligtvis helt fel väg att gå. Om Berhan vill spela basket på elitnivå får hon helt enkelt rätta sig efter de regler som finns. Ta av dig slöjan så försvinner problemet omedelbart. Ingen diskriminerar Berhan på grund av hennes religiösa övertygelse – som hennes juridiska ombud Stefan Alvén vill få oss att tro i en artikel på DN Debatt (17/10). Noha Berhan är inte muslim eller idrottskvinna. Hon är muslim och idrottskvinna, skriver Alvén.

ANNONS

Alvén hänvisar i vanlig ordning till religionsfriheten och försöker driva tesen att basketförbundet gör sig skyldiga till diskriminering av Berhan när de inte tillåter henne att spela basket iförd hijab. Det är ett försåtligt resonemang. Ingen – varken basketförbundet eller någon annan – förbjuder Berhan att utöva sin tro. Hon är fri att bära hijab, fri att bekänna sig till islam: förbudet handlar om huvudbonader på plan, ingenting annat. Alvén menar att idrott och sport kan fungera integrerande. Därför bör slöjor tillåtas så att även muslimska kvinnor kan utöva diverse atletiska aktiviteter.

Alvéns resonemang leder helt fel. Sverige är ett sekulariserat land. Den grundlagsskyddade religionsfriheten innebär inte att religiösa människor i tid och otid ska undantas från regler som alla andra förväntas följa, eller ges speciella förmåner. Människor som tror på Gud, oavsett om det är Allah eller Jahve, om vi definierar oss som muslimer, kristna eller judar, är varken dummare eller vidskepligare än andra. Majoriteten av alla bekännande kristna och troende judar har anpassat sig till det sekulariserade samhällets krav och villkor. Det måste muslimer också göra, om de väljer att bosätta sig i ett sekulariserat land.

Noha Berhan behöver inte välja mellan att vara muslim eller basketspelare, som hennes advokat dramatiskt formulerar det. Hennes tro sitter inte i slöjan – lika lite som min tro hänger på om jag bär ett kors runt halsen eller inte. Tron bär hon i sitt hjärta. Hon är alltså fri att spela basket på elitnivå och vara muslim – bara hon följer de regler om huvudbonader som alla basketspelare åläggs att följa.

ANNONS
ANNONS