Emma Jaenson: Varför kan männen inte bara rösta rätt, det vill säga rött?

Även om högern har vunnit regeringsmakten, är de långt ifrån att äga beskrivningen av verkligheten.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

I Agenda (18/2) diskuterades nyligen könsgapet mellan män och kvinnor. Aldrig har skillnaden i politiska sympatier varit så stor som nu, framför allt bland yngre. Hade killar i åldern 18-25 år fått bestämma skulle M och SD nästan ha egen majoritet medan tjejer i samma ålder vill se Magdalena Andersson vid regeringsmakten.

I programmet intervjuas Lucas Gottzén som är professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Där berättar han varför unga män röstar som de gör, och varför det är dåligt.

Tjejer utbildar sig oftare på universitet och tenderar att ha gröna eller vänsterlutande åsikter. Gottzén menar att arbetsmarknaden har gjort det svårare för män att leva upp till klassiska manlighetsideal.

ANNONS

Det skapar en känsla av otrygghet och oro. För personer som är vana vid att ha en dominant position i samhället (alltså män) kan jämställdhet och jämlikhet upplevas som diskriminerande och “ett hot” mot den egna positionen. Men också feminism spelar roll, får vi veta, vilket även männen skyller mycket av sin olycka på: Feminismen har gått för långt! Killar har dessutom radikaliserats i diverse internetforum där det finns sexism och misogyni.

Så vad kan vi dra för slutsats av detta?

Vänsteråsikter är normen. Det är också det som är gott och upplyst. Det är också så män skulle rösta om de var akademiker, tryggare och slutade sitta på misogyna internetforum. Högeråsikter å andra sidan är avvikande och problematiska. Att vara höger innebär också att man känner sig hotad av samhällsutvecklingen och är förändringsobenägen.

Men förhållandet (och frågorna som ställs) skulle i en annan värld kunna vara de omvända. Kanske är det männen med sina högeråsikter som vågar vara obekväma trots att de inte gynnas av det? Kanske är det männen som driver på en positiv utveckling och ställer sig på barrikaderna för förändring?

SVT:s reporter skulle också kunnat fråga varför kvinnor har gått så långt vänsterut. Är det för att de utbildar sig i hitte-på-yrken, blir arbetslösa och otrygga? Eller är det för att de hatar män? Är det för att de sitter i kluster inom akademin och inte vågar vädra konträra åsikter?

ANNONS

Men varför ifrågasätta att någon röstar vänster?

Fram till 1970-talet var det det omvända förhållandet: kvinnorna röstade borgerligt medan männen röstade vänster. Kvinnor var hemma med barn, medan män generellt sett ofta arbetade i industrin.

Men under 1970-talet blev kvinnor allt mer vänster, i takt med att välfärden förflyttades till det offentliga och värderingsfrågor om identitet och miljö fick genomslag i debatten. Män har alltid fyllt både högerns och vänsterns kanter, medan kvinnor generellt sett graviterat kring de partier och åsikter som är norm. Så även i dag.

Det är således inte osannolikt att vänstern kommer att tappa allt fler kvinnliga väljare i takt med att åsikter till höger blir mindre socialt stigmatiserade bland kvinnor som grupp.

Utöver att reportaget i SVT Agenda blottlägger en bisarr slagsida åt vänster sätter det fingret på något mer centralt. Även om högern har vunnit regeringsmakten, är de långt ifrån att äga beskrivningen av verkligheten. Och så länge den dominerande medieberättelsen är vänster, kommer det vara svårt att ändra en negativ samhällsutveckling. En högerregering till trots.

ANNONS