Jan Emanuel: Ta ditt ansvar och avgå

Hur kommer det sig att vi i Sverige är så rädda för att utkräva ansvar av politiker och tjänstemän?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Att följa upp konsekvenserna av ett beslut för att sedan säga: ”Det här beslutet var ditt, du drev igenom det och det skadade landet på ett sätt generationer kommer få lida för, det innebär att du måste ta ditt ansvar och avgå”.

Inte få en reträttpost, inte få sjutton fallskärmar, utan gå bara. Och skäms! Att ropa på politiskt ansvar och tjänstemannaansvar i det här landet är att ropa för döva öron. Hur kommer det sig?

Jag vill påstå att det kommer sig av egenintresse. Politiker och tjänstemän vill gärna ha ansvar, men inte ta ansvar. De vill kunna bygga minnesmonument över sig själva och starta vidlyftiga godhetsprojekt. Men när det visar sig att konsekvenserna förstör både ekonomi och vanliga människors vardag, då är det inte lika kul längre. Då är ansvaret plötsligt ingens.

ANNONS

Låt oss ta ett exempel: Svenska institutet gick ut på olika språk och informerade om att vi är det bästa bidragslandet att söka sig till. Vi informerade genom den statliga sidan Sweden.se om att papperslösa har rätt till vård och tandvård, att vi har världens längsta betalda föräldraledighet även om du aldrig jobbat och att en familj med sex barn får 7500 plus 4249kr i flerbarnstillägg.

När Svenska institutets VD frågades ut om detta svarade han: ”Att informera om att Sverige är ett välfärdsland har jag inga problem att skriva under på. Och vårt system väcker intresse.” Var detta ledde vet vi nu. Och Svenska institutet? 140 personer jobbar vidare med ”global kommunikation”, ”projektstöd” och ”stipendier” Och VD:n som ansvarade för bidragsannonseringen?

Han fick fin reträttpost betald av skattebetalarna. Politikerna som ansvarade för detta? Jodå, dom är kvar. Detta är bara ett exempel. Högen av galenskap du som skattebetalare fått betala är svår att ta sig igenom. Uppföljning och ansvarsutdelande noll. Jag tror att så länge det är så, så länge du kan förstöra hur mycket som helst, kosta hur mycket som helst och agera mot folkviljan utan att det får konsekvenser så kommer det att fortsätta.

ANNONS

Vi befinner oss nu i en recession. Sämst läge bland jämförbara länder. Ensamt land i EU att spås ha negativ tillväxt även 2024 (SvD 29/11). Vår krona är en skvalpvaluta. Maten blir dyrare och inkomsterna lägre. Våra ungdomar blir sämre på att läsa, skriva och räkna. Däremot går vi mot något slags världsrekord gällande sprängningar och stadigt uppåt även i antalet dödsskjutningar. Det här är inte otur. Det är inte omvärldsläget eller covid. Det är ren och skär misskötsamhet av ett land.

Varje nyår gör vi kolumnister en politiskt spaning åt GP. Jag ska avslöja en redan nu. Ansvarsutkrävande. Ett ord som kommer bli allt vanligare. Och förhoppningsvis kommer det också betyda något. Politiker och tjänstemän kommer fortsätta vara rädda för ansvar, men folket vars vilja dom fullständigt struntat i, kommer fodra att de folkvalda och dess ämbetsmän tvingas till att konfrontera sina rädslor i kommande val. Folket kommer inte längre se genom fingrarna utan kräva: Ta ditt ansvar och avgå.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS