Rätt av Axel Darvik att sätta ned foten om Römosseskolan

Turerna kring den muslimska friskolan, Römosseskolan, är många. Med en historia av ekonomiska oegentligheter och könsseparerad undervisning är det dock rimligt att förtroendet är förbrukat.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

För några veckor sedan ska grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) blivit polisanmäld av Römosseskolans styrelse för förtal. Kommunen har sen tidigare beslutat att placera skolpengen hos Länsstyrelsen istället för att betala ut den till skolan. Darvik vill att det klarläggs att skattepengar inte hamnar i felaktiga händer och att barnen på Römosseskolan får en bra undervisning. Det finns på goda grunder skäl att oroa sig för bägge delarna.

De företag med kopplingar till Römosseskolan som nu står under åtal för grov ekonomisk brottslighet har enligt tidningen GT:s avslöjanden använts för att slussa skattepengar vidare till extrema partier i Somalia samt till sexklubbsbesök i Thailand.

ANNONS

Det är såklart skäl nog att dra öronen åt sig. Självfallet är det helt orimligt att göteborgarnas skattepengar ska gå till sån skit. Men jag menar att omsorgen om barnens behov av en bra undervisning egentligen är ännu viktigare.

Turerna kring den muslimska friskolan är många, och har pågått i flera år. Bland annat kom en uppmärksammad rapport från Skolinspektionen sommaren 2020, som visade att skolan bedrivit könsseparerad undervisning i bland annat idrott, engelska och slöjd under många år. Det tycker jag är en dålig idé när man ska förbereda unga människor att ta del i samhället i allmänhet och yrkeslivet i synnerhet. Tjejer och killar behöver mötas naturligt i skolmiljön.

Dessa omständigheter är inte okända. Men av någon anledning är det inte förrän den grova ekonomiska brottsligheten avslöjas som samhället förmår dra i handbromsen. Barnens behov av en jämställd skolgång har kommit i andra hand. Det är ett stort misslyckande.

De här barnen är också göteborgare och precis som alla andra medborgare har man skyldigheter men även rättigheter. Av olika skäl har samhället inte orkat tillgodose dessa barns rättigheter.

Om det efter den grundligare utredning av omständigheterna, som Darvik i spetsen för Alliansen tillsammans med Demokraterna kräver, visar sig att skolan ändå ska ha skattepengar, ja då får vi se till att ändra lagen. Det är helt orimligt att göteborgarnas skattepengar ska slussas vidare till extrema partier eller sexklubbsbesök. Och det är en fullständig katastrof om vi inte ser till att alla barn får den utbildning de har rätt till.

ANNONS

Därför är det bra att Darvik tar striden och inte ser ut att vika ner sig. Det har talats om risken för att kommunen därmed riskerar ett eventuellt skadestånd, om man rättsligt skulle få fel i att hålla inne skolpengen. Jag har stor respekt för tjänstemän som både bereder ärenden och håller ordning på hur reglerna ser ut och varnar när sådana risker uppkommer. De gör sitt jobb.

Men att utöva politiskt ledarskap handlar om att klara av att fatta beslut även när läget är oklart. Då får man till slut gå på magkänsla. Det betyder att man måste utsätta sig själv och sin position för en risk. Det är det Darvik nu visar prov på. Man kan inte vara hund åt alla som visslar. Att tala klarspråk utan att någon känner sig trampad på tårna är i princip omöjligt. Heder åt honom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS