Emma Jaenson: Liberalernas kamp mot Y-kromosomen är ingen frihetsreform

Förslaget om att kön ska vara något man själv bestämmer riskerar att urvattna rättigheter kvinnors rättigheter.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

I socialutskottet ligger just nu ett lagförslag som riskerar att förändra samhällets syn på kön i grunden. Den biologiska skillnaden mellan kön ska suddas ut, i stället kommer kön att betraktas som något självupplevt.

I dag får du inte byta juridiskt kön innan du är 18 år och har en fastställd könsdysfori-diagnos. Men i det nya förslaget, i vad som i folkmun kallas könstillhörighetslagen, kan vem som helst ändra sitt juridiska kön från 16 års ålder, utan en fastställd diagnos. En person med XY-kromosomer och snopp, som upplever sig som kvinna, ska i laglig mening betraktas som kvinna.

Argumenten för förslaget tycks bestå i att liknande förslag redan införts i andra länder och att det redan har bearbetats i flera tidigare förslag. Och att det är en “frihetsreform”, i likhet med abort och samkönade äktenskap. Sannolikt är det också därför moderater och liberaler driver det.

ANNONS

Men förslaget ligger också rätt i tiden. Det har sedan 2005 skett en explosionsartad ökning av tonårstjejer, ofta med autismdiagnos eller självskadebeteende, som har fått en plötsligt uppkommen känsla av att vara född i fel kropp. Men beslut som baseras på trender i vår samtid riskerar att få oanade konsekvenser i framtiden.

Och stark kritik har riktats mot förslaget, från bland annat läkarkåren som menar att byte av juridiskt kön kan förstärka och permanenta en persons könsdysfori. I en remiss från Svenska Läkaresällskapet till ett tidigare förslag ifrågasätts också principen om “Individens självbestämmande”: “Man kan fundera över vilka personliga egenskaper som vårt samhälle ska anse vara en fråga om självdefinition; gäller detta även t ex ålder/födelseår? Etnicitet?“

Men även Sveriges kvinnoorganisationer har varit kritiska. Det finns en anledning till att kvinnor har vissa särrättigheter. Det handlar specifikt om att kvinnor - i vissa situationer - inte ska behöva blandas med män. Kvinnor ska inte behöva sitta i fängelse med manliga sexualförbrytare. Kvinnor ska inte heller behöva tävla mot män i sport. Män ska inte sitta på skyddade boenden för kvinnor och de ska inte ha tillgång till omklädningsrum för kvinnor. Ytterligare en (och kanske den viktigaste) invändning är att det, rent objektivt, inte går att byta könstillhörighet.

ANNONS

I Expressen beskriver Agnes Wold, som är professor och överläkare att “Principen att man kan bestämma sitt kön själv strider mot vetenskap och erfarenhet. Könet kodas av kromosomer som finns i varje cell i kroppen. Att ett fåtal personer upplever att de har ett annat kön än vad biologin säger, kan inte ändra vetenskapliga fakta.”

Att försöka lagstifta bort verkligheten är lika orimligt som det är omöjligt. Kön är binärt och i högsta grad kopplat till biologin. Det är inte något man kan ändra genom självidentifikation. Lagförslaget skulle tvinga människor att gå emot sin intuition och det som upplevs som självklart. Lagen skulle i praktiken tvinga oss att ljuga.

Moderater och liberaler bör inse att förslaget är motsatsen till en frihetsreform. Det är vansinne. Och det riskerar att urvattna rättigheter för framför allt kvinnor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS