Kina och Nordkorea ser med avund på Ylva Johansson

Offren för sexuella övergrepp används som murbräcka för EU-lagstiftning som innebär slutet på vårt privatliv.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Under oktober ska förslaget som i folkmun kallas “chat control” upp för omröstning i EU-parlamentet. Det har lanserats av S-politikern och EU-kommissionären Ylva Johansson, och syftet är att skanna av all kommunikation – även krypterad sådan – på internet för att hitta så kallad CSAM (material för sexuella övergrepp mot barn).

I praktiken innebär det att all kommunikation på allt i från Facebook och Snapchat till olika molntjänster, för alla människor i hela EU, kommer att övervakas.

Givetvis är det oerhört viktigt att sätta dit pedofiler. Men eftersom all kommunikation skannas, kommer en stor andel av alla träffar bli felaktiga. Helt vanliga människor riskerar att bli flaggade för exempelvis vanliga semesterbilder från stranden, misstänkliggjorda och eventuella mål för utredningar.

ANNONS

Civilsamhällesorganisationer för barns rättigheter, forskare och IT-säkerhetsexperter har larmat. EU:s chef för dataskydd Wojciech Wiewiorowski påpekade att lagförslaget “i grunden [skulle] förändra internet och digital kommunikation”.

Men eftersom syftet sägs vara att “skydda bäbisar från sexuellt våld”, menar Johansson att integritetskränkningen är befogad.

Men med en sådan mäktig övervakningsapparat, varför stanna vid att enbart jaga pedofiler?

Ja, bara några veckor efter att lagförslaget blev offentligt hölls ett möte mellan medarbetare på EU-kommissionen och EU:s polismyndighet Europol. Där klargjorde en Europol-tjänsteman att “All data är användbar och bör vidarebefordras till brottsbekämpande myndigheter, det bör inte finnas någon filtrering av EU”.

Det har dessutom framkommit en rad tveksamheter kring de ekonomiska intressena bakom chat control. I en granskning av Balkan Insight framkommer att lobbyorganisationer som Thorn och WeProtect Global Alliance har haft stor inverkan på utformningen av förslaget. Enligt den tidigare chefen för Europas äldsta jourlinje för CSAM har förslaget blivit starkt påverkat “av företag som låtsas vara icke-statliga organisationer men agerar mer som teknikföretag”.

Strax innan förslaget lanserades skrev vd:n för kändisorganisationen Thorn (grundat av That 70’s Show-skådisen Ashton Kutcher och skådespelerskan Demi Moore) till Johansson att ”vi har delat många stunder på resan mot detta förslag” och ”nu vänder jag mig till dig att se till att denna lansering blir en framgångsrik sådan”.

ANNONS

I praktiken kommer de organisationer som har utformat och lobbat för förslaget att få stora ekonomiska fördelar eftersom de kommer att sälja tekniken på den europeiska marknaden.

Men nu har även EU-parlamentets inrikesutskott krävt att Johansson redogör för de eventuella intressekonflikterna.

Det kanske mest oanständiga i historien är dock hur offren för sexuella övergrepp används som murbräckor för att pressa igenom massövervakning. Detta vet naturligtvis Johansson om. Det är ett effektivt sätt att tysta all kritik. För vem vill anklagas för att inte vilja skydda barn?

Förslaget är i praktiken slutet på rätten till privatliv. Massövervakningen är en grov överträdelse av EU-byråkraternas mandat. Det är något som vi aldrig har givit vår tillåtelse till. Drivs det igenom kommer Kina och Nordkorea att titta på Johansson med avund.

ANNONS