USA:s president, Joe Biden, flankerad av sin vicepresident Kamala Harris.
USA:s president, Joe Biden, flankerad av sin vicepresident Kamala Harris. Bild: Andrew Harnik

Kamala Harris kan vinna presidentvalet åt Trump

USA:s president Joe Biden har hyfsade popularitetssiffror just nu, men hans höga ålder gör frågan om vem som är hans vicepresident allt mer brännande.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Det kan vara svårt att tro för oss ungdomsfixerade svenskar men i Washington viskas det just nu om att president Joe Biden, 80 år, kan ställa upp för omval.

Om hälsan tillåter har han anledning att försöka. Biden har varit en framgångsrik president. I utrikespolitiken har han stöttat Ukraina och byggt allianser mot både Vladimir Putin och Xi Jinping. På hemmaplan har han varit mer lyckosam än Obama med att få till lagändringar i liberal och progressiv riktning. I mellanårsvalen lyckades Demokraterna hindra den förväntade republikanska framgångsvågen. Biden har nu ett stöd på drygt 40 procent i opinionen, större än någon annan demokratpolitiker och större än Donald Trump.

ANNONS

Men så var det där med hälsan. Biden fyllde nyligen åttio, en bemärkelsedag som Vita Huset gjorde allt för att inte uppmärksamma. Många menar att presidenten redan är tydligt påverkad av sin ålder, både fysiskt och kognitivt. Frågan är om han kan sitta kvar till slutet av nästa mandatperiod.

Skulle Biden ställa upp för omval blir därför hans vicepresidentkandidat högst intressant. I dag är det Kamala Harris, som i Sverige ofta setts som en självklar arvtagerska men som i USA alltmer betraktas som en belastning.

Enligt opinionssiffror från november har 51 procent av väljarna en negativ bild av henne. 36 procent svarar att de till och med har en mycket negativ bild. Samtidigt är det bara 16 procent som har ett klart fördelaktigt intryck. Det gör henne till den minst populära vice presidenten i modern tid.

Nedbrutet på grupper är det bara i den etniska gruppen svarta och i gruppen med forskarutbildning som Harris har stöd av någon majoritet. Till och med bland kvinnor är det fler som ogillar än gillar henne.

Vita Huset skyller Harris bristande popularitet på att hon häcklas av högermedia. Det är knappast hela sanningen. Till exempel har graverande uppgifter om mobbning, bristande ledarskap och ständigt hög personalomsättning i Harris stab lyfts fram även av mer liberala redaktioner på Politico och CNN.

ANNONS

Ett sista halmstrå för de som hoppas på Harris är att hon efter mellanårsvalen kommer att ha mer tid för rollen. I den förra senaten behövde hon nämligen vara på plats för att lägga utslagsrösten om det blev jämt i voteringar. Den nya mandatfördelningen ger henne större frihet.

Risken är dock att mer tid i media kommer att leda till ännu sämre siffror. Hon har redan gjort många klavertramp inför kamerorna och president Biden har inte gjort det enklare genom att ge henne otacksamma uppgifter som till exempel att hantera migrationsfrågorna vid gränsen mot Mexiko.

Kamala Harris kommer därför inte att vara en tillgång för Demokraterna i valet 2024. Om striden står mot en mittenorienterad republikan som Ron DeSantis kan Harris radikala politiska profil avskräcka mittenväljare, och hon skulle vara något av en drömmotståndare för den identitetspolitiskt lagde Donald Trump.

Det ställer Biden inför ett dilemma. För att vinna behöver han ha en vice presidentkandidat som inte stöter bort väljare och som människor kan tänka sig se i presidentrollen. Samtidigt skulle det kunna kosta bland minoritetsgrupper och opinionsbildare till vänster att byta ut Kamala Harris. Risken är att Biden tvingas att ta henne med i båten. Vem vet, kanske blir det Kamala Harris som avgör presidentvalet 2024 – till republikanernas fördel.

ANNONS
ANNONS