Mathias Bred: Ingen liten sak om Centern lämnar kyrkopolitiken

Centerpartiet kan vara på väg att lämna kyrkopolitiken. Om det blir verklighet kommer det att ändra både partiets identitet och Svenska kyrkans inre förhållanden.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

I höst kommer Centerpartiet att hålla stämma. Förväntningarna är stora då många beskriver det som att ”locket legat på” under flera år. Under Annie Lööfs ledarskap fanns det Inte ens lite utrymme att ifrågasätta partiets politik. Många partiaktiva hoppas därför att stämman ska bli den interna eftervalsdebatt som Centern så väl behöver.

En fråga som kommer att komma upp på bordet är om Centern ska sluta att ställa upp i kyrkovalen. Den här gången är det faktiskt partistyrelsens linje att partiet ska dra sig ur kyrkopolitiken. Partisekreteraren Karin Ernlund har sagt att man har ett tydligt mandat från förra stämman att komma med ett förslag om hur det kan ske (Tidningen Dagen 5/7).

ANNONS

Att mandatet skulle vara särskilt tydligt är dock en sanning med modifikation, för frågan var hett debatterad och partiet var delat redan vid stämman 2021. Då fanns en motion om att sluta ställa upp i kyrkovalet men den dåvarande partistyrelsen yrkade avslag och såg ingen orsak att ändra det system som fanns. Motiveringen var att det fanns en inarbetad tradition av att delta i kyrkovalen och att Centern hade många, runt 3000, medlemmar som var kyrkopolitiskt aktiva.

Vad frågan gjorde tydligt var att det fanns en spricka mellan traditionalister och förnyare i Centern. Yngre och mer ideologiskt drivna centerpartister ville se en skilsmässa mellan partiet och kyrkopolitiken. I den arbetsgrupp som förberedde frågan reserverade sig representanten för ungdomsförbundet, CUF, mot partistyrelsens avslagsyrkande.

Argumentet var att ett liberalt parti inte ska blanda sig i ett religiöst samfunds inre angelägenheter. Det var också den linje som vann en majoritet på stämman. Partistyrelsen förlorade och en centerveteran på plats talade om att det hade skett en revolution inom partiet.

Om separationen blir verklighet kommer det helt klart att påverka partiets identitet. Det kyrkopolitiska engagemanget är framför allt en del av den klassiska centerrörelsen. Det var ett sätt att kunna påverka en av de offentliga institutioner som är viktiga på landsbygden. Centern är till exempel starkare i Skara stift än i Göteborgs stift. Om den delen nu försvinner blir det ytterligare en förlust för de traditionella centerväljarna, de värdefasta som de kallas inom partiet, och ännu en i raden av landvinningar för den ideologiskt liberala Storstadscentern.

ANNONS

Även kyrkopolitiken skulle förstås påverkas. Centerpartiet har varit det näst största av de politiska partierna i Svenska kyrkan. Genom sitt perspektiv av att företräda småfolket mot prästerna har Centerns agenda ofta fallit i linje med Socialdemokraternas. Samarbetet mellan Socialdemokraterna och Centern har varit den ledande kraften i Svenska kyrkan.

Om Centern drar sig ur kommer det att öka pressen på de två resterande politiska partierna i Kyrkomötet att också dra sig ur. Kvar blir då bara Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Att kyrkan blir av med det partipolitiska oket är förstås bra. Men först ska Centerstämman ta sitt beslut. Och utgången är inte given. Vem vet: kanske kommer partistyrelsen förlora två stämmor i rad – fast man har hunnit byta åsikt emellan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS