PJ Anders Linder: Glöm inte bort Ukraina

I dag, på julafton, har det gått tio månader sedan Ryssland anföll Ukraina. Varje frihetsvän bör ta till sig Volodomyr Zelenskyjs ord.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Julaftons morgon. Ännu finns några timmar kvar att skaffa ett hårt paket att lägga under granen. Ligger där redan alltför många? Spara då något av dem till nästa jul och ersätt det med ett annat: Ett budskap från Ukraina av Volodomyr Zelenskyj.

Den lilla boken innehåller några av den ukrainske presidentens starkaste tal och finns nu tillgänglig även på svenska. Alla Zelenskyjs intäkter av den går till försvar, minröjning, medicinsk utrustning och återuppbyggnad via plattformen United24.

Denna julafton har det gått på dagen tio månader sedan det ryska överfallet. Under hela denna tid har Zelenskyj på ett enastående sätt satt ord på betydelsen av att kämpa för frihet och självständighet, och han har varit glasklar i beskrivningen av vad som står på spel.

ANNONS

Dagen efter invasionen vände han sig direkt till Europas befolkningar: ”Det här handlar inte bara om att Ryssland har invaderat Ukraina. Det här är början på ett krig mot Europa. Ett krig mot Europas sammanhållning, mot grundläggande mänskliga rättigheter i Europa, mot fredlig samexistens mellan Europas länder.”

Han har väckt beundran och respekt i den demokratiska världen och det beror inte på att han har strukit dess ledare medhårs. Några få dagar före invasionen talade han vid den stora säkerhetskonferensen i München och konstaterade att det var i just detta forum som ”Ryssland för 15 år sedan tillkännagav sin avsikt att utmana den globala säkerhetsordningen. Hur reagerade världen på det? Med eftergifter. Vad blev följden? Annekteringen av Krim och aggressionen mot mitt land.”

Vladimir Putin trodde uppenbarligen att även ett fullskaligt erövringskrig skulle gå ostraffat förbi. Han misstog sig. USA, Storbritannien och EU har reagerat betydligt mer kraftfullt än vad Ryssland hade väntat sig, men även detta kan i hög grad skrivas på Zelenskyjs konto. Om han inte agerat så modigt och kommunicerat så tonsäkert under de första avgörande dagarna vet man aldrig vad som skulle ha hänt. Ukrainarna hade säkerligen inte hissat vit flagg, men hur hade det blivit med hjälpen utifrån?

ANNONS

”Jag behöver ammunition, inte skjuts”, sade Zelenskyj när han erbjöds flygtransport ut ur Ukraina. ”Vi försvarar vår självständighet. Och så kommer det att vara från och med nu”, förklarade han nästa dag på en mobilfilm från gatan i Kiev. Gång efter annan har han rört sig mitt i verkligheten och talat verklighetens språk – i total kontrast till det robotliknande styret i Kreml. Hur många pansarvärnsrobotar och hur mycket luftvärn har inte detta ledarskap varit värt!?

Ryssland ägnar sig åt ett oerhört övervåld: mördar civila, kidnappar barn, vandaliserar, torterar, stjäl och förstör. Vi får klara besked om vad som kan vänta nästa land som Putin riktar blickarna emot. Priset för att stå oförberedd eller ensam kan bli fruktansvärt högt.

Därför måste varje svensk frihetsvän göra två saker. Dels ta Zelenskyj på orden: ”Glöm inte bort Ukraina. Bli inte trötta på Ukraina”. Dels verka för att stärka försvaret och för det medlemskap i Nato som Ukraina så innerligt önskat sig.

LÄS MER: Väst måste hålla ut om Ukraina ska vinna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS