För de kriminella är polisen endast irriterande flugor

Det gängen bryr sig om är makt, pengar narkotika och kontroll över territorium.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

I polisens definition av vad som karaktäriserar ett särskilt utsatt område framgår bland annat att området präglas av parallella samhällsstrukturer. Genom åren har detta begrepp inte rönt särskilt mycket uppmärksamhet. Vad betyder det egentligen?

Polisen själva menar att ju längre tid ett område står utanför samhällets normer desto svårare är det för polis och andra samhällsaktörer att återta sin auktoritet. I det gamla Sverige visste man att mjölk som får stå framme härsknar. I det nya Sverige anses mjölken härsken först när stanken nått den välmående medelklassen.

Den senaste tidens händelser i Angered gör att vi inte längre behöver tveka kring begreppets innebörd. I samband med vad som måste betecknas som ett krig mellan rivaliserande gäng i Göteborg visade de parallella strukturerna sina mörka konturer.

ANNONS

Veckan inleddes med att en beryktad Angeredsfamilj med stort våldskapital upprättade vägspärrar i Hammarkullen och Hjällbo. Dagen därpå ertappade en kvinnlig lärare i Lövgärdet en grupp killar med vapen mitt på ljusa dagen. När händelsen polisanmäldes resulterade det i att läraren prejades av vägen när hon körde hem från arbetet, slets ur bilen, kidnappades och misshandlades. Veckan fortsatte med att de rivaliserande gängen träffades på Posthotellet, Göteborgs kronjuvel och stadens mest centralt belägna hotell för att förhandla.

Signalerna till polisen och det övriga samhället är tydliga. De kriminella gängen är varken rädda för polisen eller särskilt intresserade av den. Deras huvudfokus är rivaliserande gäng, pengar, narkotika och kontroll över territorium. Gängens friutrymme är relativt stort då de vet att straffpåföljden är mild. Detta märker de boende av och i kombination med det stora våldskapitalet gängen besitter så drar man sig för att vittna.

Polisen är endast irriterande flugor som surrar omkring och stör gängens aktiviteter. Någon annan slutsats kan man inte dra när man också betänker att polisstationen i Hjällbo ligger några hundra meter ifrån där vägspärrarna upprättades och att Göteborgs största polisstation ligger två kvarter ifrån Posthotellet. En tydlig markering till samhället att polisen inte kan rå på deras makt.

ANNONS

Efter dessa händelser har debatten om det organiserade våldet på nytt aktualiserats. Politikernas fingerpekande på varandra fortsätter precis som tidigare. Vid det här laget har vi lärt oss de inövade mantran om en oacceptabel utveckling. Vad man inte får glömma bort är att det är politikerna själva som till stor del bär ansvaret bakom utvecklingen.

Varningssignalerna har funnits där hela tiden. Tunga forskarrapporter avfärdades och oron från polis och boende viftades bort eller relativiserades. Problemen var ju i huvudsak koncentrerade till förorterna. Man fortsatte på som vanligt. En cynisk migrations- och integrationspolitik där de mest resurssvaga tvingades bära integrationsbördan. Där skolor med låga resultat och bristande resurser fylldes på med nyanlända år ut och år in. Allt det där hände ju på tryggt avstånd. Men härsken mjölk kan inte döljas ens i medelklassens kaffe latte. Nu är verkligheten här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS