Ett splittrat USA ser ut att gå en mörk framtid till mötes

Tilltagande politisk polarisering i kombination med konflikter kring vaccinationstvång och akuta problem i transport- och distributionssektorn kan hotar att destabilisera USA föra landet mot en allvarlig kris.

ANNONS

USA är idag ett extremt splittrat land. I skrivande stund går rättegången mot en tonåring vid namn Kyle Rittenhouse mot sitt slut. Rittenhouse var på plats i en liten stad i Wisconsin under kravallerna 2020, då många amerikanska stadskärnor vandaliserades och delar av dem faktiskt brändes ner.

Rittenhouse sköt tre deltagare i dessa kravaller (två av dessa avled på plats). Ungefär hälften av amerikanerna är övertygade om att det rörde sig om självförsvar, medan den andra hälften menar att det är mord.

Rättegången har polariserat ett redan extremt polariserat land ytterligare. Den har rentav utvecklats till en sorts amerikansk Dreyfusaffär. Många är oroliga över att en fällande eller en friande dom kommer leda till kravaller. Nationalgardet har redan mobiliserat cirka 500 man inför meddelandet av domen.

ANNONS

Rittenhouse-rättegången är dock bara en av flera kriser som spär på polariseringen i USA just nu. Det så kallade kulturkriget fortsätter att växa i styrka. Efter guvernörsvalet i Virginia där den tämligen konventionella republikanen Glenn Youngkin vann, var responsen från progressiva mediekanaler att börja tala om hur vit nationalism och rasism (!) var orsaken till valsegern. Detta följde – kanske litet ironiskt – på en mindre skandal i Virginia efter att Youngkins motståndare uppdagades ha klätt ut sig till vita nationalister för att sedermera låtsas vara Youngkin-supporters.

Demokratiska val i USA verkar i mångt och mycket ha förlorat funktionen att kyla ner temperaturen i samhället. Valen begraver inte längre konflikter, de slätar inte ens över dem; de gör bara retoriken mot den andra sidan ännu mer hätsk och hatisk. Om ingenting ändras riskerar presidentvalet 2024 att bli en riktig mardröm.

Ovanpå den sociala och politiska polariseringen lider USA just nu dessutom av ganska allvarliga konflikter runt olika statliga och federala vaccintvång. Detta har på sina hörn lett till olika former av strejker eller walkouts som bland annat resulterat i att delstater varit tvungna att kalla in nationalgardet för att försöka fylla tomma stolar och ogjorda jobb, samtidigt som tusentals flygningar ställs in i olika delar av landet på grund av brist på piloter. Även den amerikanska militären verkar ha reella problem på detta område.

ANNONS

Värst av allt är dock den växande ekonomiska krisen. Något har gått sönder inte bara i den globala varukedjan, utan också specifikt i USAs transportsektor, vilket nu leder till enorma (och växande!) flaskhalsar i hamnar och terminaler. Landet tampas således med en fruktansvärt mycket värre version av den krypande kris vi i Europa går emot. De tomma hyllorna i affärerna blir allt fler, samtidigt som mat- och energipriser skenar. Snabbt stigande matpriser är bland de farligaste sakerna som finns för stabiliten i ett samhälle, och detta kommer i en situation där landet redan är katastrofalt splittrat.

Huruvida det blir kravaller nu när Rittenhouse-rättegången lider mot sitt slut är en öppen fråga, men det är idag mycket svårt att se när och hur situationen i USA faktiskt ska förbättras. Det verkar inte finnas politiker på någondera sida med makten eller viljan att bryta den onda cirkel landet numera befinner sig i. 2020-talet verkar dra ihop sig till att bli en riktigt svår period för det stora landet i väst, och det återstår att se om kaoset kommer sprida sig till andra sidan Atlanten.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS