Emma Jaenson: Elon Musk visar på futtigheten i vår samtid

Utforskande av rymden och enorma klimatframsteg ses som irrelevant. Det enda som spelar roll är vår kränkta samtid.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Den 18 januari åkte Marcus Wandt som den tredje svensken upp i rymden. Han färdades till den internationella rymdstationen (ISS) med hjälp av raketen Falcon 9, som tagits fram av Elon Musks företag SpaceX. Företagets grundidé är att skapa raketer som kan återanvända vissa av sina delar, vilket man lyckats med, och i längden “kolonisera Mars”.

Musk är sannolikt den största entreprenören i vår tid, och kanske den människa som genom sina innovationer har gjort mest för klimatet.

Han har bland annat gjort elbilsföretaget Tesla till en framgångssaga. Företagets ide är att “påskynda världens övergång till hållbar energi” genom att skapa fossilfria bilar. Genom Starlink, en del av SpaceX, har Musk också gjort en viktig gärning för Ukraina i kriget mot Ryssland.

ANNONS

Genom Starlinks system av satelliter kunde ukrainsk militär och regeringen kommunicera med omvärlden när deras andra kommunikationer var utslagna,

Men alla är inte imponerade. Från att ha varit miljörörelsens och den progressiva vänsterns bästa vän, kritiseras han nu för sina flygresor, för att ha skaffat 11 (!) barn, för att han tillhör den minoritet av superrika (som släpper ut mest koldioxid i atmosfären enligt en färsk Oxfam-rapport) och för att han påstås sprida högerextremism.

Allt började när han köpte upp tjänsten Twitter som han döpte om till X. Musk menade att plattformen skulle bli ett “fritt torg” där avgörande frågor för mänskligheten skulle diskuteras. Han har själv kallat sig en “yttrandefrihetsabsolutist” och har påpekat att yttrandefriheten är grunden för fungerande demokrati: ”ett bra tecken på hälsosam yttrandefrihet är om någon du inte gillar är tillåten att säga något du inte gillar“.

Men Musk lovade att behålla appen politiskt neutral. Det är bara det att politisk neutralitet inom Twitter tidigare har inneburit utbredd moderering av det offentliga samtalet, bland annat för att skapa “trygghet” och inte kränka. Karin Pettersson på Aftonbladet beskrev att “Yttrandefrihet à la Musk verkar mest handla om att (killar som) han själv ska få vräka ut sig vad de vill utan att få kritik eller behöva bli granskade.”

ANNONS

Många menar att de är helt för all form av yttrandefrihet, bara så länge den inte kränker någon. Tänk exempelvis på koranbränningarna, där en majoritet (53 procent) av alla svenska medborgare är för ett förbud.

Men vill man skapa trygga rum och inte riskera att kränka någon, kommer yttrandefriheten oundvikligen att bli inskränkt. Tusentals människor har tidigare arbetat med att moderera Twitter, vilket givetvis har bidragit till att vissa övernitiska kontrollanter av det fria ordet sett till att personer och inlägg godtyckligt har plockats bort. Och det har framför allt drabbat dem med åsikter till höger. Det tycks också vara så den progressiva vänstern ofta har tolkat något som “politiskt neutralt”.

När Musk tillträdde sparkade han över 80 procent av personalen på plattformen, till stor del personer som arbetade med att moderera samtalet. Donald Trump, som hade varit avstängd, släpptes in igen.

Och så gick Musk från hyllad miljöentreprenör till avskydd högerextremist.

Detta om något visar på futtigheten i vår samtid. Enorma mänskliga framsteg som kommersiella rymdresor och revolutionerande klimat- och miljöframsteg spelar ingen roll. Det viktigaste är att tillhöra den rätta åsiktsfåran.

ANNONS