Mathias Bred: Centerledaren Demirok förstår inte sitt parti

Centerpartiets nye partiledare försöker ge sitt parti en nytändning genom att föreslå vinstbegränsningar i skolan. Risken är stor att han kör i diket.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Muharrem Demirok tar en stor risk när han väljer vinstbegränsning för friskolor som ny profilfråga för Centerpartiet. Att något måste göras mot avarterna i friskolesystemet är uppenbart. Likaså att det finns en nisch för ett mer friskolekritiskt borgerligt parti. Men just Centerpartiet är illa lämpat att fylla den rollen.

Partiet har ju under Annie Lööf profilerat sig som det mest marknadsliberala. I förhandlingarna inför Januariöverenskommelsen med de rödgröna var vinster i skolan en helig ko för Centern. På Centerstämman 2021 kallade dåvarande partiledningen vinstbegränsningar i skolan för socialism.

Demirok har redan stött på patrull. C-profilen Elisabeth Thand Ringqvist har avfärdat förslaget med att vinstbegränsning vore ”ett otroligt stort avsteg från hur vi driver företag i Sverige” och att det för ett företagarparti som Centern vore ”en väldigt märklig inriktning” (Aftonbladet 1/6).

ANNONS

Det är märkligt att Elisabeth Thand Ringqvists markering inte fått större uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen. Hon är andre vice gruppledare i riksdagsgruppen och partiets näringspolitiska talesperson. Hon var också den förhandstippade favoriten i partiledarvalet. Att hon väljer att gå ut i media och markera mot partiledaren är det tydligaste tecken som omvärlden fått på att det mullrar inne i Centerpartiet. Det är svårt att tänka sig ett motsvarande agerande under Annie Lööf.

Vad Demirok kan ha missat är att skolfrågor inte är det som får Centerpartiet att ticka. Det finns enskilda politiker på lokalnivå som är engagerade men skolan är inte den fråga som motiverar väljare att rösta på partiet.

Vad som däremot är viktigt inom Centern är frågor om företagande och dess villkor. Risken som Demirok löper när han driver vinstbegränsningar är därför att han utlöser en ryggradsreflex mot myndighetsinblandning som finns hos många av partiets gräsrötter.

De mer principiellt sinnade liberalerna i partiet kommer nog också fundera på vilka fler förändringar som står i kö när man väl erkänt att vinster i välfärden kan vara ett problem. Vad händer till exempel med synen på vinst i vård och omsorg? Om målet är att göra partiet mer inriktat på samarbete med Socialdemokraterna behöver man sannolikt göra fler anpassningar.

ANNONS

Även om Demirok skulle få igenom förslaget om vinstbegränsningar på Centerstämman i höst kommer det därför knappast att ge en nytändning eller samla partiet bakom honom. Snarare riskerar det att spä på känslan av villrådighet som många redan vittnar om.

Kanske har Demirok missbedömt både sitt parti och sin egen ställning. Partiet har ju aldrig haft någon egentlig eftervalsdebatt. Partiledarprocessen var forcerad och visade inte på några större skillnader mellan kandidaterna. Centerpartisterna är positiva till sin nye ledare men många menar att de ännu inte vet vem han är. Demirok har helt enkelt ännu inget mandat eller upparbetat förtroende för att kunna göra en ideologisk helomvändning.

LÄS MER: Danska Radikales kollaps en varning för Muharrem Demirok

LÄS MER: Kan Demirok ta Centern ur dess drömmar?

ANNONS