Jan Emanuel: Barn möter en översexualiserad offentlighet

Det saknas i vår tid en försiktig och ödmjuk inställning till sexualitet.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Ett av mina bolag utför konsulttjänster. Vi fick i uppdrag att sätta ihop ett utbildningsmaterial till rektorer och skolledare gällande kravet på implementering av ämnet sexualitet, samtycke och relationer. Detta krav gäller från förskoleklass till högstadiet. Alla anställda ska enligt läroplanen jobba med det och få eleverna delaktiga.

Uppdraget har gjort att jag gått igenom mycket av den information som finns gällande skolämnet, som tidigare hette sex och samlevnad, och än tidigare sexualkunskap. Det har varit en lärande resa.

Organisationen RFSU, som har haft statliga bidrag sedan 1968, står bakom det flitigast använda utbildningsmaterialet i skolans värld och är den organisation som oftast besöker grundskolor för att sprida information. RFSU främjar en lustfylld syn på sexualiteten utan pekpinnar. Prio i undervisningen är medvetenhet om normer, HBTQI-inkludering och antirasistisk undervisning där man utmanar vithetsnorm, undviker stereotyper, pratar om sexuell identitet, njutning och att prova sig fram.

ANNONS

En annan organisation som uppbär statligt stöd, föreläser på skolor och vars material även används i undervisningen är RFSL. Organisationen har öppen inställning till sexualitet. Ett exempel på detta är Sexsperterna, en del av RFSL:s hemsida, där ”sexperter” svarar på frågor. Där finns tips på våldtäktslekar, genomgång av strypsex, anvisningar kring att ”fista röv” och "chemsex". Under fliken samtalsmottagning står att läsa: ”Om du är under 18 år, så hör av dig, så kan vi guida dig vidare.”

Den "öppna" inställningen till sex präglar också undervisningsmaterialet. När jag läst igenom läroplanens krav och den information skattefinansierade organisationer som RFSU och RFSL går ut med så inser jag att ett budskap saknas: Att du inte behöver flyta med strömmen. Du som vuxen, gör vad du vill. Ägna dig åt de ovanstående konstformer RFSL vägleder i, men presentera det inte som något harmlöst och oskadligt som är för vem som helst och alla åldrar.

Barn och ungdomar blir överösta av kommersialismens sexualiserade och krävande budskap.

Till allt detta hade skolan kunnat tillföra en dimension. En dimension som säger: Var rädd om dig. Köttet är inte bara kött, det är också du. Det du gör med din kropp gör du också mot dig själv. Kroppen och jaget är inte skilda från varandra. Låt den absoluta närheten vara något exklusivt och fint. Välj partners omsorgsfullt och var sparsam innan du till fullo är vuxen. För att ge sig till någon annan berör mer än vad vi tror. Och blir det fel på riktigt kan ett helt liv förstöras.

ANNONS

Normen att vara oförsiktig med sig själv kan också brytas. Man kan utmana sina lustar. Träna på att bli deras herre istället för slav. Du behöver inte bli munk, men du behöver inte heller använda din kropp som ett par engångshandskar.

Det finns en gyllene medelväg där du visar dig själv respekt genom att vara rädd om dig själv och inte har för bråttom. Vuxenheten kommer, den behöver inte skyndas fram. Den informationen borde vara ett krav i läroplanen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS