Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Galet att mordmisstänkta beviljas medborgarskap

I Sverige är det möjligt för unga kriminella att erhålla medborgarskap, även om de misstänks för mord.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I våras skedde en skjutning på ett centralt gym i Stockholm. En maskerad och beväpnad man stormade in på gymmet med syftet att mörda en man i ett kriminellt mc-gäng. I stället tog torpeden livet av den 54-årige ordningsvakten Fredrik Andersson som hade haft modet att ingripa mot den beväpnade gärningsmannen.

Nu har polisen gripit en misstänkt, en 16-åring som efter skjutningen flydde till sitt hemland Armenien. Den misstänkte har enligt polisen även kopplingar till ett kriminellt nätverk och har sedan tidigare dömts för misshandel. Väl i Armenien har 16-åringen beviljats svenskt medborgarskap – samtidigt som han alltså varit på flykt från lagen.

Så ska det väl inte gå till, tänker ni nu. Ja, svensk lag har givetvis uppställt krav på skötsamt leverne för personer som ansöker om svenskt medborgarskap. Vuxna personer måste ansöka om medborgarskap hos Migrationsverket och uppfylla ett antal kriterier, däribland kravet på att man haft ett hederligt levnadssätt under sin tid i Sverige. Det innebär att Migrationsverket bland annat kontrollerar om den ansökande finns i polisens misstanke- eller brottsregister. En mordmisstänkt gängkriminell som är över 21 år skulle därmed förmodligen få sin ansökan avslagen.

Men när det gäller barn och personer under 21 år ansöker man inte om medborgarskap. I stället förvärvar man svenskt medborgarskap genom ”anmälan”. En sådan process är inte underställt något krav på skötsamt leverne. Faktum är att det inte ens omfattar något krav på att man ska kunna styrka sin identitet, vilket är fallet med vuxna som ansöker om medborgarskap. Därför kan en mordmisstänkt tonåring fly från Sverige och ändå få ett svenskt pass.

Och när man väl erhållit svenskt medborgarskap går det inte att återkalla det. Svensk lag tillåter nämligen inte våra myndigheter att återkalla medborgarskap – inte ens om det erhållits på felaktiga grunder.

Varför är det på detta sätt kan man undra. Det är inte långsökt att utgå ifrån att det helt enkelt handlar om att lagstiftarna vid medborgarskapslagens utformning aldrig förutsåg en verklighet där tonåringar mördar. Under tidigt 2000-tal var det extremt få barn som rörde sig i tungt kriminella miljöer.

Men det är ett annat Sverige som råder nu, ett radikalt annorlunda Sverige dessutom. De kriminella gängen använder allt yngre barn i sin verksamhet. Allt fler misstänkta i dödliga skjutningar är minderåriga. Polisen uppskattar att omkring 1200 gängkriminella runt om i landet är under 18 år. Polisen noterar även att tonåringar numera styr och leder kriminella gäng.

De kriminella gängen har satt i system att utnyttja ungdomar och barn för att begå brott, vilket inte är så särskilt konstigt. Påföljderna blir inte lika kännbara som när en vuxen utför brotten. Minderåriga får ungdomsrabatt på brotten och skickas påfallande ofta till statliga ungdomshem för sluten vård. Och något svenskt medborgarskap riskerar man alltså inte att gå miste om i de fall man inte har ett sådant sedan tidigare.

I dagens Sverige deltar barn och ungdomar i blodiga gänguppgörelser och skjutningar. Och lagen har inte hängt efter alls. Nu måste våra politiker skyndsamt täcka igen de luckor i lagen som låter ungdomar erhålla svenskt medborgarskap även när de misstänks för riktigt grova brott.