Kajsa Dovstad: Försvaret ska kunna skydda synagogor

Statens signal måste vara kraftfull och kristallklar: Sverige skyddar Sveriges judar.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Några dagar efter Hamas fasansfulla terrordåd mot oskyldiga civila israeler skickade Judiska församlingen i Göteborg ut ett mejl till sina medlemmar. Uppmaningen? Lämna kippa och davidsstjärna hemma. Tala inte hebreiska.

Det är svårt att ta in att judar i Sverige år 2023 uppmanas skyla sin identitet.

Helgens planerade 120-årsfirande av synagogan i Malmö också in. Dels av försiktighetsskäl, men även för att Judiska församlingen upplever att det är svårt fira med tanke på läget i Mellanöstern. Talespersonen Fredrik Sieradzki uppger till TT att allt hans fokus ligger på att gjuta olja på vågorna och lugna ner den hätska stämningen som uppstått.

ANNONS

I Malmö firades Hamas attack mot oskyldiga civila med fyrverkier och bilkaravan. Festen fortsatte i flera andra svenska städer. På gator och torg, och i sociala medier, flödar antisemitismen.

Politikerna måste markera kraftfullt och tydligt. I Sverige råder religionsfrihet. Judar måste känna sig trygga med att deras rätt att utöva sin religion till fullo backas upp av staten.

Säkerheten kring synagogor och judiska skolor har länge varit en fråga framförallt för det judiska samfundet. Ibland, som efter brandattentatet mot Göteborgs synagoga 2017, har Polisen utökat bevakningen.

I dagens läge har Polisen fullt upp med att bekämpa gängvåldet. Nästan inget värde är dock viktigare än att garantera säkerheten för judiska institutioner, och därmed upprätthålla religionsfriheten, i en tid när antisemitismen växer. Behövs Polisen, måste synagogor prioriteras.

Men det finns en annan lösning: Kalla in militären.

Försvarsmakten har vana av att bevaka utsatta objekt. Till exempel ansvarar man för att skydda det Kungliga slottet i Stockholm. Både Socialdemokraterna och regeringen vill att försvaret ska kunna avlasta Polisen med bevakningsuppdrag. Det pågår en utredning om hur detta ska kunna i större utsträckning.

Men regeringen kan använda ett snabbare spår. Utse synagogor till skyddsobjekt, så finns det lagrum för Försvarsmakten att hjälpa till redan i dag.

ANNONS

Förvisso är det en bra tradition att inte använda militären för inrikes angelägenheter. Säkerhetsläget för både synagogor och soldater kan också faktiskt tänkas försämras. Men det blir absurt att låta bli att ställa Försvarets resurser till förfogande för att det är politiskt känsligt. Det här är en konflikt som man inte bör ducka.

Judiska församlingar ska såklart få avgöra själva. Men de bör åtminstone få frågan. Att ställa den – och erbjuda alla statens resurser, poliser och militärer – har ett starkt signalvärde.

Det är viktigt att påpeka att antisemitism alltid har funnits i Sverige. Men den har ökat och tagit sig nya uttryck i och med den stora invandringen från Mellanöstern. Länge har det funnits en rädsla att motverka den importerade antisemitismen i till exempel skolor. På senare år har dock samhällsklimatet ändrats. Det är bra. Men mer sociala insatser kommer sannolikt inte att räcka.

I den bästa av världar ska det inte behövas särskilt skydd för judiska institutioner. Men vi lever i en tid när det är nödvändigt.

ANNONS