Försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin (Dem) under ett tidigare möte i år som nu utmynnat i ett nytt säkerhetsavtal.
Försvarsminister Pål Jonsson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin (Dem) under ett tidigare möte i år som nu utmynnat i ett nytt säkerhetsavtal. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mathias Bred: Försvarsavtalet gör Sverige tryggare

Försvarsavtalet med USA gör Sverige säkrare. Men vi måste förbereda oss på att vi nu kan komma att möta en påverkanskampanj som försöker skrämma upp den svenska opinionen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det finns goda skäl att välkomna det nya försvarsavtalet med USA. Amerikanska militärbaser i Sverige höjer trösklarna för den som funderar på att använda våld mot oss. USA har världens starkaste försvarsmakt. Den potentielle angriparen – läs Ryssland – förstår maktspråk och Putin har noggrant undvikit konflikter där han riskerar att hamna i direkt konflikt med USA.

Skulle Sverige ändå angripas är möjligheterna att ta emot hjälp nu de bästa möjliga. Med materiel lagrad på plats kan vi snabbt ta emot förstärkningar från väst. Många länder – inte minst Ukraina – skulle göra vad som helst för ett motsvarande avtal.

ANNONS

Det är inte bara Sverige som blir säkrare. Också Norges geopolitiska situation förbättras i ett drag. Likaså blir Finland mindre utsatt och försvaret av de baltiska staterna får ökad trovärdighet. Kremls möjligheter att vinna något på att använda våldsmakt i Östersjöregionen begränsas.

Utöver det rent konkret trygghetsskapande är avtalet med USA en milstolpe i svensk demokrati som inte bör förringas. Äntligen har vi en regering som ser svenska folket som säkerhetspolitiskt myndigt. Nu kan vi äntligen prata klarspråk och vara ärliga inför världen hur vår lilla demokrati är tänkt att försvaras.

För Sverige förberedde sig på att ta emot amerikansk hjälp även på Tage Erlanders och Olof Palmes tid. Men då byggde samarbetet på hemliga avtal och på förväntningar. Medborgarna fick inget veta och den säkerhetspolitiska debatten fördes bakom rökridåer.

Närmandet mellan USA och Sverige kommer förstås att väcka reaktioner från Kremls sida. En rysk motåtgärd kan vi redan lista ut. Den närmaste tiden kommer vi att överösas med vilseledande information, ryktesspridning och försök att påverka den svenska opinionen.

Ett budskap kommer att vara att Sverige nu kommer att tvingas bli värd för kärnvapen och att risken därmed ökar för att Sverige dras in i ett atomkrig. Kanske kommer den psykologiska krigföringen också att riktas mot lokala opinioner. ”Fredsgrupper” med rötter i Kalla kriget kan komma att försöka dra i gång kampanjer mot de etableringar som nämns i avtalet. Men det är knappast troligt att USA har planer på att basera kärnvapen här. Och i avtalet som tecknats står det att allt ska ske med svenskt samtycke.

ANNONS

Sannolikt kommer vi också få höra argumentet ”vad händer om Trump får makten”. Där måste svaret vara att USA är en demokrati och kan överleva en dålig president i fyra år. Avtalet har tecknats för att skydda oss från Putin – som utvecklats till en regelrätt diktator.

Och så finns det ytterligare ett skäl att välkomna avtalet. Nu blir Erdogans eviga förhalande av Natomedlemskapet mindre intressant. Med amerikansk trupp och materiel på baser i Sverige kommer den viktigaste pusselbiten redan att vara på plats.

ANNONS