Adam Cwejman: Förbjud Tiktok i Sverige

Det amerikanska beslutet av förbjuda eller sälja Tiktok till icke-kinesiska ägare borde tas efter i Europa. Det finns ingen anledning att ge det kinesiska kommunistpartiet någon hjälp.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Den amerikanska kongressen beslutade förra veckan att godkänna ett stort militärt stödpaket som omfattar både Taiwan, Israel och Ukraina samt humanitär hjälp till Gaza.

Som en del av omröstningen ingick även ett annat, mindre uppmärksammat beslut: Bytedance, det kinesiska företaget bakom den populära appen Tiktok, får ett år på sig att hitta amerikanska ägare att sälja verksamheten till. Om så inte sker så kommer Tiktok helt förbjudas i USA.

Sedan tidigare är det beslutat att Tiktok inte kommer få fortsätta sin verksamhet i USA så länge det ägs av Bytedance. Det senaste beslutet innebär att det inte finns någon återvändo: Antingen blir appen amerikanskägd eller så förbjuds den rakt av. Det ser ut att bli det senare.

ANNONS

Kinesiska myndigheter har nämligen, nästan för att understryka att misstankarna om de täta banden till kommunistpartiet i Kina, beslutet att inte acceptera att Bytedance säljer någon del av sin verksamhet till amerikanska ägare.

Beslutet att förbjuda eller tvinga fram en försäljning av Tiktok grundar sig på misstanken att den användardata som skapas i Tiktok: information om användares intressen, uppfattningar och konsumtionsvanor kan användas i politiska syften. Bytedance har en skyldighet att dela med sig av sin information till kinesiska myndigheter. Bolaget har ivrigt hävdat att de inte gör det men de är samtidigt förpliktigade, även detta av kinesisk lag, att göra det om behov finns.

Det amerikanska beslutet kan låta kontroversiellt och som att det går stick i stäv med yttrandefriheten. Tiktok är ändå viktigt för miljoner människor, däribland hundratusentals svenskar, som nyhetskanal och för att uttrycka sig i ljud och bild.

Men, och det här kommer man inte ifrån, det är ett kinesiskt företag och det finns inga kinesiska bolag som inte på ett eller annat sätt är underställda det kinesiska kommunistpartiet. Nej, inte ens Volvo personvagnar - Göteborgs största privata arbetsgivare - är undantaget.

Amerikanerna är helt rätt ute och vi borde i EU och Sverige ta efter. Det finns inget som helst skäl att låta det kinesiska kommunistpartiet, via ombud, driva verksamheter i exempelvis Sverige som kan användas för att samla in känslig information eller för att driva stora opinionskampanjer. Även om så sker subtilt så är det säkerhetspolitiskt viktigt att inte göra sig själv sårbar för världens största diktatur. Sedan mitten av mars har exempelvis EU-parlamentet och EU-kommissionen förbjudet samtliga anställda från att installera appen på jobbenheter, något liknande borde även införas i Sverige.

ANNONS

Men vad händer med alla de användare som får ut så mycket nytta och nöje av Tiktok, berövas de inte något som det anser vara värdefullt? Det finns inget unikt med just Tiktok som inte är oersättligt. Det är en mjukvarutjänst och kommer att ersättas av en liknande när det uppstår ett tomrum på marknaden.

Det finns ett principiellt argument emot ett förbud: Ska vi verkligen göra mot Kina och kinesiska företag som de gör mot väst och i väst ägda bolag? Bara för att de inte förespråkar demokrati eller en regelstyrd marknadsekonomi så behöver vi inte vara lika dåliga, eller?

Fundera då på detta: Youtube, Instagram, Facebook, Netflix, Slack, Twitch, Spotify, Twitter, Snapchat, Quora, Tumblr och Reddit alla förbjudna i Kina. Om det finns en alltför stor tolerans för kinesiskt inflytande i väst så ska man ha klart för sig att det finns en nolltolerans mot samtliga tjänster från väst som på något sätt i Kina kan användas för att sprida information, kunskap, underhållning eller användas för kommunikation.

Gå inte på det kinesiska kommunistpartiets klagan över att deras företag, i det här fallet Bytedance, behandlas orättvist i väst. Den enda rättvisa spelregel som kommunistpartiet omfamnar är den att kinesiska företag ska ha övertag i all konkurrens. Om det sedan innebär billiga lån, direkt kontantstöd, fördelaktiga statliga kontrakt eller något helt annat spelar mindre roll. Kommunistpartiet betraktar kinesiska företag som en del av landets strategiska intressen.

ANNONS

LÄS MER: Kommunistpartiets favoritapp

Köper man argumentet att väst aldrig ska behandla kinesiska företag på samma sätt som våra bolag behandlas i Kina så har man gjort sig själv medvetet naiv inför diktaturen Kinas agerande.

Det existerar inga renodlat privata kinesiska bolag eftersom det i Kina inte finns någon uppdelning mellan privata och offentliga intressen. Att förbjuda Tiktok i Sverige och EU är mot bakgrund av detta det enda rimliga, om man inte är sugen på att ge världens största diktatur fri lejd till informationsinsamling eller påverkansoperationer.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS