Adam Cwejman: För Ygeman är judarna bara ett retoriskt verktyg

Samtidigt som Ygeman sitter på X och filar på nästa nazireferens så händer något i Europa.

ANNONS

Flera EU-länder, däribland Danmark, har utrett det politiska förslaget att införa så kallade återvändandecenter i tredje land. Tanken är att personer som har fått utvisningsbeslut, och alltså inte längre har rätt att vistas i landet, ska föras tills dessa i väntan på att de kan återföras till sina hemländer.

Tidigare har det varit en fråga på tjänstemannanivå. Men nu ska det diskuteras på nordiska ministerrådet med de övriga nordiska länders regeringar. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard inskärper i en intervju med DN att förslaget, om det blir verklighet, måste stämma överens med de internationella konventioner som Sverige har förbundit sig till (DN 28/10) .

ANNONS

Får återvändandecenter avsedd effekt? Fungerar de? Är det ens genomförbart? Det kan och kommer diskuteras. Har oppositionen något att säga eller invända mot? Jadå, som sig bör.

Tidigare inrikesminister Anders Ygeman kommenterar frågan den 25 oktober på X (tidigare Twitter) förslaget med följande ord: ”Regeringen verkar ha en märklig förkärlek för läger. Kan det ha något med regeringsunderlaget att göra?”.

I klartext menar Ygeman: Regeringen förbereder koncentrationsläger och det kanske har något med Sverigedemokraterna att göra.

Om någon undrar hur det kommer sig att förståelsen för verklig rasism har blivit så avtrubbad i Sverige så är Ygemans kommentar ett pedagogiskt svar. När anklagelser om rasism och historiska paralleller blott är en hammare med vilken man slår sina meningsmotståndare med upphör ordens betydelse.

Samtidigt som Ygeman sitter på X och filar på nästa nazireferens så händer något i Europa. Men Ygeman tar ingen notis. Den annars flitige politiske kommentatorn säger inte flaska om firandet på svenska och europeiska gator efter massakern på israeliska civila. Inte ett ord om den minoritet i Sverige vars församlingar avråder från att bära judiska symboler öppet.

I hela Europa har hotbilden mot judar förstärkts. Antalet antisemitiska attacker i länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland har ökat. I helgen ägde det rum en regelrätt pogrom på en flygplats i södra Ryssland där en folkmassa var på jakt efter judar.

ANNONS

I ett sådant läge blir det uppenbart att för vissa svenska politiker, som Anders Ygeman, så är judar och deras historia en sorts politisk rekvisita – ibland är den användbar, ibland inte. Det beror på vilka maktpolitiska intressen som Socialdemokraterna för tillfället har. När judar kan användas för att slå på Moderaterna, då funkar det. Men när judiskt liv i Europa på riktigt äventyras, då är det tyst. Kanske har Socialdemokraterna inget att vinna på att säga något av betydelse? Vad kan det bero på?

Socialdemokraterna har i skrivande stund fortfarande en riksdagsledamot, Jamal El-Haj, som utan att tveka har deltagit på konferenser ledda av Hamasmedlemmar. Amin Abu Rashid, som hjälper till att finansiera Hamas terrorverksamhet, är inget sällskap som El-Haj rynkade på nästan åt när han omfamnade honom i somras. När El-Haj blev kritiserad för deltagandet svarade han med orden att ”Det finns inget i världen som kan få mig att avstå från en sådan dröm”.

Säger Ygeman något om det? Inget. Han är upptagen med att insinuera att regeringen ska öppna koncentrationsläger.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS