Folkhälsomyndigheten väljer länder som det passar

Antalet döda och sjuka i Covid 19 är betydligt högre i Sverige än i de nordiska grannländerna. Men när FHM ska förklara ökningen här väljer man att jämföra med kontinenten och blundar för Norden.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

I slutet av maj hävdade Folkhälsomyndigheten, FHM, och statsepidemiologen Anders Tegnell att den oerhörda skillnaden i dödstal per miljon invånare i Covid 19 mellan Sverige och dess närmaste grannar berodde på följande: ”Länderna befinner sig i helt olika stadier när det gäller smittspridningen.” (FHM Pressträff 25/5).

Den förklaringen implicerade det redan då smått absurda antagandet att våra nordiska grannar så småningom skulle hinna i fatt vårt land i proportionellt antal döda. Sverige hade tidigare än andra tagit sig till ett högre stadium (fler döda), men när vår dödskurva planade ut skulle de andra ha drabbats lika hårt, hette det. Tegnells företrädare och FHM:s rådgivare, Johan Giesecke, sa mycket riktigt samma månad, att om ett år skulle grannarna ”vara i kapp Sverige när det gäller antal döda”. (DN 8/5)

ANNONS

Härförleden var det dags igen med en liknande förklaring med ”stadier”. Denna gång gällde frågan varför antalet inlagda patienter i Sverige ökar snabbare än i något annat land i Europa. Antalet smittade per capita har ökat med 500 procent den senaste månaden, till mer än 400 dagliga fall per miljon invånare, och inlagda Covid-patienter fördubblas i en takt om var åttonde dag. Och antalet nya fall, inlagda och döda i corona är mycket högre än i våra grannländer.

I torsdags svarade sålunda Tegnell att detta med att antalet inlagda ökar snabbast i Sverige ”måste sättas i sitt sammanhang”. Han förklarade: ”Vi befinner oss i en annan del av kurvan än resten av Europa. Resten av Europa har haft en extremt snabb utveckling som möjligen börjat lugna sig litegrann. Vi ligger en bra bit efter och vi har också börjat på en mycket lägre nivå än många andra länder.” (Expressen 12/11)

Jaha. Nu är det tydligen så att det är vi som skall hinna i kapp (från en ”mycket lägre nivå”) de andra länderna, i nya smittade (och fler döda).

Detta är en så övermaga och för verkligheten förblindad hållning att man mentalt storknar.

I slutet av veckan som gick rapporterade Sverige 365 procent fler döda per miljon invånare i Covid 19 än Danmark, över 800 procent fler än Finland, och över 1 000 procent fler än Norge. Bara för vecka 45 (2–8 november) hade 58 nya dödsfall rapporterats fram till den 13 november. Det är lika mycket som en femtedel av alla som har dött i Norge i corona sedan mars månad. Och en sjättedel av de i Finland. På en enda vecka. Dessutom kommer dödsfallen vecka 45 att öka ytterligare på grund av efterrapportering.

ANNONS

Likväl utlovade Tegnell i maj månad att när epidemins andra våg skulle härja till hösten, så skulle ”Sverige uppvisa en hög nivå av immunitet och antal fall kommer sannolikt att bli tämligen lågt. Men Finland kommer att ha en väldigt låg nivå av immunitet.” (Financial Times 8/5)

Det går av allt att döma alldeles utmärkt att jämföra med andra nordiska länder också för FHM, om man har för sig att det gynnar bilden av Sverige. Men i dag, när myndigheten medger att den andra vågen drabbar Sverige än hårdare än de nordiska länderna, ska man förstå att Sverige är i en annan del av kurvan.

Inte undra på att till och med ledamöter från riksdagens socialutskott i veckan sa att de inte förstår vad Sveriges strategi för epidemibekämpningen går ut på.

ANNONS