Sveriges nya regering.
Sveriges nya regering. Bild: Christine Olsson/TT

Ett stabilt lag i en orolig tid

På tisdagen presenterade statsminister Ulf Kristersson sin nya regering. Flera av statsråden har lång erfarenhet av sina ansvarsområden. Men det blev också en utnämning som kan vålla problem framöver.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Så har Sverige äntligen fått en ny, borgerlig regering. På förmiddagen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) vilka som ingår i det nya styret av Sverige. Den som hade väntat sig stora överraskningar blev nog ganska snart besviken. Någon Carl Bildt gjorde inte comeback och inte heller Kristerssons företrädare Anna Kinberg Batra, vilket det spekulerats om.

Flera namn var självklara på förhand. Nationalekonomen och Moderaternas finanspolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, blir chef över Finansdepartementet och kommer bära det främsta ansvaret i kommande budgetförhandlingar med Sverigedemokraterna.

Det närmsta man kom en överraskning i Kristerssons regeringsförklaring var beskedet att Tobias Billström (M) blir ny utrikesminister. Han tar över Utrikesdepartementet i en väldigt avgörande tid för Sverige. Nato-medlemskapet måste baxas igenom ett turkiskt parlament, samtidigt som kriget i Ukraina rasar vidare.

ANNONS

Justitiedepartementet kommer att ledas av Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Till skillnad från sina två föregångare på posten är han utbildad jurist. Att han dessutom är medgrundare till Centrum för rättvisa. I kombination med hans mångåriga engagemang för en starkare grundlag talar utnämningen tydligt för att någon polsk eller ungersk utveckling inte är att vänta, vilket högljudda röster från vänstern länge hävdat skulle vara fallet med en borgerlig regering som samarbetar med SD.

Mindre lyckat är valet av Stockholms tidigare skolborgarråd, Lotta Edholm, som ny skolminister. Efter att Edholm slutade med politiken på heltid 2022 intog hon en styrelseplats i den börsnoterade friskolekoncernen Tellusgruppen, ett bolag hon även äger aktier i. Även om Edholm meddelat att aktierna ska säljas riskerar detta att skapa frågetecken om intressekonflikter för en borgerlig regering som lovat att se över friskolekoncernernas vinstuttag. Inte minst riskerar det att rubba förtroendet för Liberalerna som också lovat att man ska verka för en reformering av den dysfunktionella skolmarknad som växt fram i Sverige.

Presentationen av den nya regeringen förde även med sig nyheter om nya departementbildningar. För första gången sedan 1987 kommer Sverige inte ha ett särskilt miljödepartement. I stället upprättas ett gemensamt klimat- och näringslivsdepartement som kommer ledas av KD-ledaren Ebba Busch i egenskap av närings- och energiminister. Ungliberalen Romina Pourmokhtari tar över klimat- och miljöministerposten. Sammanslagningen av dessa två politiska områden är ett välkommet besked. Klimatomställning, miljöskyddsregler och energiproduktion är alla frågor som direkt berör det svenska näringslivet. Det är uppenbart att regeringen med denna nyhet vill signalerar att man kommer ha ett tydligt näringslivsperspektiv när man går fram på området.

ANNONS

L-ledaren Johan Pehrson ska leda Arbetsmarknadsdepartementet och dessutom partiets mångåriga profilfråga integrationen. Till sin hjälp får han den kompetenta åklagaren Paulina Brandberg i egenskap av jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Förhoppningsvis innebär detta att jämställdhetsarbetet nu får en mer tydlig betoning på att förhindra brott som begås mot kvinnor.

Överlag är det ett stabilt och kompetent lag Ulf Kristersson presenterat. Men de kommer inte mötas av någon enkel uppgift. Stundande lågkonjunktur, krig i vårt närområde, energikris, gängkriminalitet och utanförskap är bara ett litet axplock av vad som väntar Sveriges nya regering.

ANNONS