Peter Hjörne Bild Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

En studerande, en handbollsspelare, en prinsessa

Alla kan göra något för att bidra till en mer respektfull och sansad ton i offentligheten.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Tre unga, väldigt olika kvinnor. En studerande, en handbollsspelare och en prinsessa. Greta Thunberg, Linnéa Claeson och prinsessan Sofia är alla tre aktivister men på väldigt olika arenor och på olika sätt.

De har två saker gemensamt. De brinner för något utanför och bortom dem själva - de vill göra världen bättre. Och de möts av hat, hot, trakasserier och allsköns vidrigheter.

Men de röner också stor och välförtjänt uppskattning och beundran för vad de gör.

Klimataktivisten Greta Thunberg är 16-åringen som i augusti förra året, på fredagar, började skolstrejka utanför Riksdagen. På ett drygt år har hon blivit en av världens mest kända aktivister och opinionsbildare, en förebild och stark, modig röst för miljontals unga över hela världen.

ANNONS

Hon har träffat världsledare, talat inför FN och hållit tal inför tiotusentals på olika arenor. Hon har mottagit en mängd utmärkelser. Bland annat har hon nyligen tilldelades Right Livelihood Award "för att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna".

Härom vecka intervjuades hon av Fredrik Skavlan. Det var svårt att inte imponeras av Greta Thunberg. Givetvis är hon osedvanligt begåvad och mogen men också klok, resonerande, ödmjuk och humoristisk trots hennes stora allvar.

Man må tro på hennes budskap eller förneka det men det är obegripligt att Greta Thunberg utsätts för så mycket hat och hot om våld. I veckan skrev hon på Facebook att hon funderat på att lämna det sociala nätverket:

"De konstanta lögnerna och konspirationsteorier om mig, och oräkneliga andra så klart, leder till hat, dödshot och slutligen våld...Det här skulle lätt kunna få ett slut om Facebook ville det. Jag finner avsaknaden av ansvarstagande väldigt oroväckande. Men jag är säker på att om de utmanas och om tillräckligt många av oss kräver förändring - då kommer förändringen ske."

Prinsessan Sofia, sedan 2015 gift med prins Carl Philip, är den unga kvinnan som växte upp i en vanlig familj i Älvdalen och som hade varit med i dokusåpan Paradise Hotel. I ett reportage nyligen, i Dagens Nyheters lördagsbilaga, berättade prinsessan Sofia om det hat som mötte henne när hon och prins Carl Philip gifte sig:

ANNONS

"Jag var en vanlig person som hade sociala medier och ett jobb där jag fick detta direkt till mig. Jag blev väldigt ställd över det enorma hat som riktades mot mig som person. Det är ju många år sedan nu, men det gjorde mig förvirrad och jag kände mig väldigt ensam", sa hon.

Men prinsparet har valt att göra något. Deras stiftelse drar nu igång en kampanj för att motverka näthatet - #nejtillnäthat - det räcker nu. De samlar organisationer och hundratals "influencers" som skall vittna om hatet och dess personliga konsekvenser.

På hemsidan för Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse skriver de: "Vi driver projekt i egen regi men även tillsammans med andra aktörer som liksom vi tror på ett dynamiskt och inkluderande samhälle fritt från hat och mobbning". Ett sådant projekt är #viberättar - en rapport om näthat, dess konsekvenser och lösningar" där unga berättar om vardagen på nätet.

– Vi ser så tydligt att många utsatta är antingen offentliga personer...eller personer som har valt att ta ställning, eller personer som är utanför vad normen säger att vi ska vara. Och det finns en extra utsatthet för barn och unga med diagnoser, sa prinsessan Sofia i intervjun.

ANNONS

– Det är ett sådant mörker, det är skrämmande, sa prins Carl Philip.

Linnéa Claeson var tidigare en mycket skicklig handbollsspelare på elitnivå. Numera kallar hon sig aktivist. Hon skriver krönikor i Aftonbladet och hon föreläser. I våras gjorde hon succé i Let´s Dance.

Men hon fick också motta massor av hat och hot.

– För mig är det alltid så här att när jag exponeras och syns i stora sammanhang så får jag ännu mer hat och hot... och det var väl väntat, det här är min vardag. Det är helt sjukt men det är därför man jobbar med det här. Att nån skall behöva utsättas för hot, hat, mobbning, kränkningar, trakasserier hemifrån, det är de frågorna jag vill tala om. Men motståndet är lite stort ibland, mer än man tänker sig i ett av världens mest jämställda länder, sa Linnéa Claeson efter en omgång av Let´s Dance.

Trots våldtäktshoten, mordhoten och förtalet så fortsätter hon "för man har aldrig råd att backa från det som är viktigt: medmänsklighet, jämställdhet, rätten att vara sig själv, för ett lite snällare, modigare och klokare samhälle, som hon uttryckte det i en annan intervju.

Linnéa Claeson driver också instagramkontot Assholesonline där hon visar och bemöter sexuella trakasserier, inte sällan med humor.

ANNONS

"Hade jag varit din lilla son hade jag älskat att bli ammad av dig", löd ett sms hon hade fått och lagt ut.

På det svarade Linnéa Claesson:

"Hade jag varit din mor hade jag gjort abort".

I programmet Luuk & Hallberg, där Linnéa Claeson nyligen intervjuades, sa hon, trots vidrigheterna hon och många andra kvinnor i offentligheten får utstå:

– Vi har kommit långt men vi har också långt kvar.

Tre modiga kvinnor som gör motstånd mot det de tycker är fel. De syns, de hörs, de tar plats och de förändrar. De gör något.

Och det måste alla män också göra.

Som estradpoeten, tidigare GP-krönikören och Augustprisnominerade författaren Olivia Bergdahl skrev till en tänkt son:

"Det är inte ditt fel att det ser ut som de gör men det är ditt ansvar att göra det bättre!"

Initiativet som har startats av prinsparets stiftelse.

ANNONS