Adam Cwejman: Det var Migrationsverket som släppte in lönnmördarna

En viktig svensk myndighet misslyckas återigen med sitt grunduppdrag, att kontrollera vilka som har rätt att stanna i Sverige.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Agenter från Iran kommer till Sverige under förespegling att de är flyktingar. Därefter planerar de mord på judar i landet. De grips, häktas och utvisas. Avslöjandet gjordes av Sveriges radio (6/2).

Det handlar om två iranier, en man och kvinna som kom till Sverige 2015. Väl i landet kartlägger de måltavlor och har kontakt med Irans militära underrättelsetjänst.

Det är inget som borde förvåna att Irans underrättelsetjänst skulle ägna sig åt något dylikt. Islamistiska organisationer har vid flera tillfällen gjort sig skyldiga till angrepp på judiska mål runtom i världen. Ett av de värsta dåden var attentatet mot det judiska kulturcentret i Buenos Aires 1994 då 85 personer dog och över 300 skadades.

ANNONS

Det som däremot borde förvåna, och som är den allvarligaste nyheten i sammanhanget, är att Migrationsverket återigen misslyckats med sitt uppdrag till den grad att myndigheten släpper in lönnmördare i landet, trots att verket hade goda skäl att neka dem uppehållstillstånd.

Under sommaren 2016 får Migrationsverket två anonyma tips som rör mannen i paret. Tipset gjorde gällande att mannen ljög som sin bakgrund och att han dessutom skulle vara med i det iranska revolutionsgardet, även kallad Sepah som är en del av den iranska militären.

Att det var något lurt med asylansökan var dock inte någon nyhet för Migrationsverket. Parets ID-handlingar var falska och språkanalysen visade att uppgifterna om deras härkomst, som påstods vara afghansk, gick att ifrågasätta. Men trots tipsen och myndighetens egna misstankar så beviljades asyl för paret 2017. Sedan greps de våren 2021.

På frågan om det finns någonting i denna process som visar att Migrationsverket inte skött frågan korrekt så svarar presschefen Jesper Tengroth lakoniskt på Sveriges radios fråga att ”Det viktigaste är ju att det blir rätt på slutet”.

Det hade mycket väl kunnat vara så att slutet var att tre svenskar mördats av Irans revolutionsgarde och att skulden hade vilat på Migrationsverket.

ANNONS

Nu råkar det vara så att Säpo gjorde sitt arbete ordentligt. De följde upp tipset så morden kunde förhindras. Men det kunde ha slutat annorlunda. Så vilka slutsatser kan man dra om den här affären?

Det finns från regeringshåll en villfarelse om att så länge den politiska inriktningen förändras så kommer statens förlängda arm, myndigheter runtom landet, att följa efter. Men tänk om det inte är så?

Migrationsverket verkar helt enkelt inte kapabelt att utföra sitt uppdrag som det var tänkt och inom ramen för svensk lag. Fallet med de iranska agenterna är inte något extremt undantag. Även den uzbekiske man som utförde terrordådet i Stockholm 2017 saknade rätt att befinna sig i Sverige.

Men problemet med att personer som inte har rätt att vistas i Sverige ändå blir kvar här är större än så. I Sverige har vi ett system för återkallelse av uppehållstillstånd. Om en person inte längre får vistas i Sverige så ska uppehållstillstånd dras tillbaka. Detta regleras i utlänningslagen och på pappret finns ett system som borde fungera. Men det gör det inte.

Riksrevisionen fann i en granskning att systemet inte tillämpas som det var tänkt. I slutet av 2020 var det 9000 personer som hade kvar sina uppehållstillstånd i Sverige trots att de sedan tidigare registrerats som utflyttade. Därutöver fann man att 1700 personer var folkbokförda i Sverige samt hade uppehållstillstånd för arbete men helt saknade inkomst. Vilket är skäl för att uppehållstillståndet ska återkallas.

ANNONS

Riksrevisionen sammanfattade att nästan vart tionde arbetstillstånd och var fjärde tillstånd för studier kunde ifrågasättas. Men så skedde inte. Skälet är att Migrationsverket idag inte är en myndighet som fungerar. Återkallelseärenden är helt enkelt mycket sällsynta.

Enligt en person med insyn i Migrationsverkets arbete i Region Väst har man i omkring 95 procent av fallen överhuvudtaget inte handlagt återkallelseärenden. I stället har man väntat till dess att personer med återkallelser hängande över sig varit folkbokförda i landet i fyra år - därefter avskriver man ärendet.

Att det iranska revolutionsgardet vill ta livet av judar i olika delar av världen kan vi i Sverige inte förändra. Men vi kan faktiskt förhindra att personer som vill destabilisera Sverige och idka våld mot svenska judar inte släpps in i vårt land. Det är det minsta vi ska förvänta oss av Migrationsverket.

Just nu utreds ett förslag om att återinföra så kallat tjänstemannaansvar. Om så sker skulle det innebära att det skapas ett utökat straffrättsligt ansvar för tjänstefel. Detta kommer att behövas för att, jämte en ordentlig genomlysning av Migrationsverket, få myndigheten på fötter. För så länge politiska beslut och lagar ignoreras så kommer fall som det iranska paret eller den uzbekiske terroristen att återkomma.

ANNONS

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS