Det behövs poliser – inte kameler

Skattepengar läggs på gröna odlingar och kamelcenter i Angered. Vore det inte bättre att prioritera ökad trygghet?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten har bokfört varenda skjutning inom 031-området mellan 1/1 2013 och 31/12 2016. Sammanlagt rör det sig om 178 skottlossningar där 25 personer dödats och 91 skadats (GP 2/1). Bomber och granater, som bland annat lett till att två barn har mist livet, ingår inte i statistiken.

Skottlossningarna är koncentrerade till utsatta områden, utsatta i meningen socioekonomiskt. En av de dessa platser är Hammarkullen, där fyra skottlossningar skedde under perioden. En annan är Angered, där tre skedde i centrum och tre på Lövgärdet.

Nu ska 32 miljoner kronor satsas på ett projekt som förutom Angered och Hammarkullen ska omfatta Backa och Bergum (GP 8/2). Majoriteten av pengarna kommer från Göteborgs kommun. Syftet är dock inte att öka tryggheten. Nej, det handlar om att främja ”ekologiskt hållbar turism” och att skapa ”gröna jobb”. Något mätbart mål för hur många jobb som ska till finns dock inte.

ANNONS

Samtidigt har över en miljon kronor från kommunen, VG-regionen och Arbetsförmedlingen beviljats till ett kamelcenter i Angered. Enligt ägaren kommer mer bidrag behövas för att få igång verksamheten (GP 9/2).

Det räcker inte att bara satsa på utsatta områden, man måste också satsa på rätt saker. Att få stopp på våldet borde då vara överordnat kameler och odlingar.

ANNONS