Demokratin förtjänar sina fighters

Selma Lagerlöf var en fighter. För henne stod medborgarskapet i centrum. I försvaret av demokratin behövs mod, kunskap och stolthet.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Jag läste Körkarlen av Selma Lagerlöf som sextonåring. Och en ny värld öppnade sig. Jag hade alltid läst mycket, men för det mesta helt slumpmässigt. På gymnasiet uppmuntrade min svenskalärare mig att fortsätta läsa allt mellan himmel och jord. Men, sa hon: ”jag vill att du läser några av de här författarna också”. Selma Lagerlöf var en av dem.

Körkarlen är verkligen moralisk. Det handlar om mod att rannsaka sig för att bli en bättre människa. Om dådkraft när det gäller att stå upp för rätt och fel. Men kanske främst om en kärlek så innerlig i sin uppoffring att den vinner något högre än själva livet. Lagerlöf väjer inte för det lägsta i oss människor. Men hon talar uppfordrande när det kommer till det egna ansvaret för hur vi väljer att förvalta vår tid på jorden.

ANNONS

Hon arbetade aktivt för allmän och lika rösträtt, var en tydlig motståndare till nazismens idéer och även om det inte talades högt om hennes homosexualitet, eftersom det var olagligt, får hon ändå betraktas som en föregångare i sitt livsval. Anna-Karin Palms biografi Jag vill sätta världen i rörelse är inget mindre än ett mästerverk och ett formidabelt lustmord på sagotanten Selma.

Detta att som Selma Lagerlöf våga vara moralisk, stolt över Sverige och att tydligt koppla detta till kultur är det få som gör idag. Det tycker jag är dåligt. Vi har ingen anledning att huka när det kommer till moraliska frågor om rätt och fel. Allt är inte relativt. Vi befinner oss i ett läge där demokratins gränser måste markeras. Samt försvaras.

För demokratin som vi känner den är under attack. Bombdåden, antisemitismen och den religiösa fundamentalismen är faktum i Göteborgssamhället. Vi behöver inte fler policydokument. Vi behöver fighters i demokratins tjänst. Då talar jag inte om ofarliga fördömanden från positioner där man sällan eller aldrig tvingats agera i skarpt läge. Utan om civilkuraget att vittna i rättegångar, om att protestera mot judeskämten och att vägra acceptera hedersförtryck i alla dess former.

Selmainstitutet är en nybildad partipolitiskt och religiöst oberoende idéverkstad som arbetar i Lagerlöfs anda. Men namnet vill också påminna om staden Selma i Alabama där Martin Luther Kings medborgarrättsrörelse tog fighten. I försvaret av demokratin behövs mod, kunskap och stolthet. Vid sidan av kommande rapporter och seminarier vill vi slå ett slag för kulturens kraft. Fotbollshoran av Mikael Thörnqvist är en uppfordrande litterär spark i magen om hur hedersförtrycket förlamar en ung kvinnas liv. Läs den. Den kan allvarligt påverka din världsbild.

ANNONS

Min svenskalärares rekommenderade litteratur präglar mig ännu. Den gjorde mig stolt över mitt kulturarv. Och demokratin förtjänar sina fighters. Det är inte fel att markera och försvara dess gränser. Vi kan börja med att sätta medborgskapet i centrum. Med dess skyldigheter och rättigheter. Oavsett bakgrund, inför lagen är vi alla lika.

ANNONS