Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

De får bygga!

Ylva Johansson försöker lösa kommunernas flyktingmottagande.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Låt dem äta tårta! Så ska den franska drottningen Marie Antoinette ha svarat när hon fick höra att bönderna svalt och saknade bröd. Antoinette yttrade aldrig orden, det var något Rousseau hittade på tillskrev drottningen. Det lät för bra för att vara sant.

Men verkligheten överträffas inte sällan av dikten och i Sverige har vi en livs levande Marie Antoinette. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) höll igår en presskonferens där hon presenterade regeringens förslag om jämnare flyktingmottagande.

Förslaget går ut på att kommunerna ska slippa det för regeringen besvärande steget att förhandla med Migrationsverket om antalet flyktingar man ska ta emot. Regeringen vill istället att kommunerna ska kunna anvisas en kvot. Det kommunala självstyret hamnar, enligt regerings promemoria, på historiens skräphög. Överklaga? Glöm det, regeringen vill ta bort den möjligheten.

När Johansson fick frågan vad kommuner som inte har plats ska göra svarade hon rappt att: "De får bygga". Seså. Varför har inget stressat kommunalråd som klämmer in nyanlända på vandrarhem tänkt på det? Saknar man bröd är det väl bara att äta tårta. Trängs flyktingar i Bert Karlssons undermåliga boenden är det väl bara att bygga nytt!

Politiker på nationell nivå, som Johansson, tycks ibland ha ett mycket skört förhållande till verkligheten. De är duktiga på att sätta ribban högt och visa moralisk storsinthet. När de kommer till den verklighet hårt ansatta kommuner som Göteborg, Södertälje, Borlänge och Falun tampas med uppstår kortslutning. "Lös det!" hörs från ministern.

Vill man från statligt håll ha en jämnare fördelning är en inskränkning av det kommunala självstyret, vilket det konkret handlar om, fel väg. Är man missnöjd med byggandet i vissa kommuner är det istället dags att lätta på plan- och bygglagen eller det kommunala planmonopolet, inte vifta med handen och hoppas att det byggs.

Sverige tar i förhållande till övriga Europa ett stort ansvar för flyktingmottagandet. När Sveriges arbetsmarknadsminister föreslår politik på området hade det varit tacknämligt om det vore reformer som faktiskt underlättade detta, inte tvingade kommuner att lyfta sig i skosnörena.

GP 4/6-15