Med Axel Darvik har Liberalerna i Göteborg fått en ledare som sätter sakfrågorna i centrum. Det kan skapa en ny dynamik över hela det politiska fältet.
Med Axel Darvik har Liberalerna i Göteborg fått en ledare som sätter sakfrågorna i centrum. Det kan skapa en ny dynamik över hela det politiska fältet. Bild: Jonas Lindstedt

Darvik (L) öppnar dörrar i Göteborgspolitiken

Med Axel Darvik som ny ledare för Göteborgsliberalerna ser det ut att finnas öppningar för nya konstellationer i kommunpolitiken framöver. Avgörande blir dock om den sakpolitiska profileringen lyckas.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Liberalernas nya gruppledare i Göteborg, Axel Darvik, kan tänka sig att både prata med och rösta som SD i Göteborg. Det var huvudpunkterna i en längre intervju i GP med honom (10/1). Darvik exemplifierar med konkreta frågor som ett bygglov eller ett vägbygge där man kan komma överens.

Det här beskedet kan tyckas både banalt och självklart. Varje förnuftig politiker bygger förstås de koalitioner som behövs för att få igenom sin politik. Åtminstone om man är intresserad av resultat, vilket man bör vara då det ytterst är vad den stora majoriteten väljare förväntar sig. Darvik har sagt detta tidigare så egentligen är det inte en nyhet. Men som nyvald ledare för L i Göteborg kan hans inställning få betydelse på sikt.

ANNONS

Darvik betonar förstås samtidigt att han inte är beredd att kompromissa med sina grundläggande värderingar. Han står upp för rättssäkerhet, medias oberoende och likabehandling av medborgarna. Det är också självklarheter. Han borde inte behöva säga det. Men kampanjen från vänstersidans spinndoktorer i Stockholm lär sätta Liberalerna under hård press inför valet. L är med all sannolikhet på väg att lämna regeringssamarbetet för att i stället stödja ett regeringsskifte 2022. Får vi tro Darvik – och han sitter ändå i partiledningen – kommer L lämna Januariavtalet redan i år. Darvik och andra liberaler lär därför få upprepa dessa självklarheter många gånger.

Man bör dock ha klart för sig varför. Den S-ledda regeringen har låst sig vid ett samarbete med Miljöpartiet och Centern för att behålla makten. Detta även till priset av att offra sin egen politik och ett splittrat LO med missnöjda medlemmar. Men Socialdemokraterna ser inget annat val än att fortsätta denna självdestruktiva linje. Det är enda sättet för dem att bygga en majoritet och det enda som legitimerar denna linje är utfrysningen av Sverigedemokraterna. Tonläget kommer bli därefter. Vi kommer få höra mycket om tyskt 1930-tal och USA:s avgående president Donald Trump i valrörelsen. Det är dock tveksamt om väljarna låter sig imponeras. Sverige är inte USA. Visst finns det problematiska strömningar i SD men deras styrka och makt ska inte överdrivas. Och svenska väljare bryr sig i första hand om att de konkreta samhällsproblemen här hemma i Sverige får en lösning.

ANNONS

Liberalernas S-samarbete på riksplanet hade troligen varit mer konstruktivt på 1990-talet när Bengt Westerberg föreslog detta. Idag är problemet att S saknar vilja och kraft att ta itu med de centrala frågorna på allvar: Integrationen och brottsligheten. Även energipolitiken och styrningsproblemen i offentlig sektor förblir olösta. Paradoxalt nog beror det i hög grad på att S är så försvagat. Beroendet av MP (och delvis även C) skapar handlingsförlamning eller direkt skadlig politik. Men S är också ett parti med interna låsningar, som ersatt den egna idéutvecklingen med kommunikationsstrategier. Att L har svårt att hitta en konstruktiv roll i detta sällskap är inte så överraskande.

På kommunal nivå är förutsättningarna något annorlunda. Kommunpolitiken ligger närmre verkligheten. Den domineras inte av de stora ideologiska striderna och passar sig inte för identitetspolitisk positionering. Här står de konkreta resultaten i fokus. Då är det en viktig signal från L att man under rätt förutsättningar är villig att samarbeta med alla för att nå sina mål. Det är en tydlig positionsförflyttning mot hur det har låtit under Helene Odenljung. Den kan få betydelse även för andra partiers möjligheter att bygga starkare koalitioner efter valet 2022, framförallt då Moderaterna. Även utan Centern skulle Göteborgsalliansen ha egen majoritet redan i dag om man samarbetade med D och kunde förlita sig på stöd från SD. Möjligheterna kommer hur som helst se annorlunda ut efter nästa val jämfört med det senaste, och även helt andra konstellationer är tänkbara.

ANNONS

Axel Darvik framhåller att han vill lyssna på göteborgarna och bekämpa slöseriet i den kommunala förvaltningen. Vi kan med andra ord räkna med att L vid sidan av skolfrågan kommer höras ännu mer i trygghetsfrågorna och stadsbyggnadsfrågorna, och kanske även om äldrevården, som hör till de politikområden som engagerar folk mest. Det är här L kommer prövas i praktiken. Att leverera nya svar på komplexa utmaningar och gamla surdegar som direkt påverkar människors vardag är svårt. Svårare än de enkla känslomarkeringar man ofta kan komma undan med i rikspolitiken. Ansatsen från L i Göteborg verkar i alla fall vara den rätta.

ANNONS