Presskonferens skolstatistik Skytteskolan.Axel Darvik från Liberalerna
Presskonferens skolstatistik Skytteskolan.Axel Darvik från Liberalerna Bild: AnnaCarin Isaksson

Darvik fick rätt om Römosseskolan

Sagan om Göteborgs problemskola handlar inte bara om en dysfunktionell skolmarknad, utan också att det är bra att det finns politiker som vågar utmana systemet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Till slut kom domen från Kammarrätten i Stockholm. Römosseskolan, som länge väckt huvudbry bland politiker och tjänstemän i Göteborg, ska stängas. Det innebär slutet på en lång följetong av skandaler.

Genom åren har Römosseskolan röjt rubriker om könsuppdelad undervisning och obligatoriska bönestunder för elever. Skolans mångårige rektor Abdirizak Waberi fick sparken efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter, något han sedan också kom att åtalas och dömas för. Pengarna som han förskingrade, minst 12 miljoner kronor, gick bland annat till en islamistisk organisation i Somalia och besök på sexklubbar i Thailand.

Det interna bråket i föreningen som driver Römosseskolan, Föreningen Framstegsskolan, innebar ett tag att dess ägarförhållanden var oklara: vid en tidpunkt existerade två parallella styrelser som sade sig representera skolan. Huvudmannen har vid flera tillfällen dessutom saknat tillgång till ett bankkonto för utbetalning av skolpeng, bland annat till följd av att myndigheterna fryst kontot och att föreningens bank sagt upp kundrelationen.

ANNONS

Det oklara ägarförhållandet och frågetecken kring skolans bankkonto var ett tungt skäl bakom kommunalrådet Axel Darviks (L) beslut att hålla inne på skolpengen till Römosseskolan. Förra året beslutade även Skolinspektionen att skolan skulle stängas för bristande lämplighet i dess ledning, något som väckte en lång rättsprocess. I förvaltningsdomstolen avslogs Skolinspektionens beslut.

Men överklagandet till Kammarrätten i Stockholm slutade med positiva nyheter. Kammarrätten godtog inte skolans invändning om att en ny styrelse valts och att denna åtgärd reparerat de många misstag som begåtts av föregående styrelse. Domstolen slog fast att föreningen i flera år låtit tillsätta olämpliga personer i styrelsen, något som möjliggjort en mångårig misskötsel av skolans verksamhet. Att utse en ny styrelse har därför inte räckt för att visa att föreningen faktiskt tänker följa skollagen och agera enligt dess föreskrifter.

Liberalpartisten Axel Darvik, som i egenskap av grundskolenämndens ordförande tidigt tog ställning mot skolan, har nu fått rätt. Darvik försökte med alla medel till hands att skydda elever från en oseriös skola, och därutöver stoppa göteborgarna från att finansiera en verksamhet som lät pengar flöda till islamister och strippklubbar utomlands.

Med kammarrättens dom avslutas nu en kamp där Darvik stundtals stått alldeles ensam. Stadsrevisionen gillade inte att Darvik höll inne på skolpengen. Revisionen ansåg att grundskolenämnden agerat ”olämpligt” när man ströp det ekonomiska stödet till Römosseskolans oseriösa verksamhet. Den rödgröna oppositionen, som nu tar över styret i Göteborg, har dessutom velat betala ut skolpengen även när föreningen saknat bankkonto. Mitt i allt polisanmälde även skolans ledning Darvik för förtal. Skolan ville inte associeras med brottslighet eller extremism. Men detta har ju visat sig vara fallet genom ex-rektorn Waberis många äventyr utomlands.

ANNONS

Römosseskolan är ett exempel på hur dysfunktionell den svenska skolmarknaden blivit. Det är inte rimligt att vem som helst, i praktiken, får driva skolverksamhet. Skolan borde aldrig ha fått tillstånd att öppna, och den borde definitivt ha stängts ned för flera år sedan.

Men fallet Römosseskolan pekar även på styrkan med kommunpolitiker som faktiskt vågar utmana systemet och göra vad man kan för att stoppa oseriösa aktörer från att fördärva barns skolgång. När andra politiker oroade sig för vad eventuella fel i hanteringen av Römosseskolan skulle resultera i, stod Axel Darvik fast vid att skydda göteborgarnas skattepengar från att hamna i händerna på skojare.

ANNONS