Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cwejman: Sveriges poliskår ska ha tack

Den massiva polisinsatsen var betryggande, välorganiserad och anpassade sig efter situationen – som förändrade sig mer än en gång under dagen. Poliser hela vägen från Norrbotten tillsammans med kollegor från Skåne och Stockholm syntes och hördes under dagen. Insatsen de gjorde var berömvärd.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Kontrasten mellan den gapande nazistpöbeln utanför Lisebergs tågstation och vad som ägde rum inne i Bokmässan kunde inte ha blivit mer skarp under lördagen. Å ena sidan det absoluta bottenskrapet i Sverige, å andra sidan finstämda samtal om allt mellan finsk litteratur och Rysslands idéhistoria.  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När nazistmarschen kom fram i höjd med Ica Focus försökte de som gick främst i tåget bryta sig ut och svänga mot mässan. Där blev det stopp. Polisen reagerade blixtsnabbt och resolut.

Det ska vi vara tacksamma för. Den massiva polisinsatsen var betryggande, välorganiserad och anpassade sig efter situationen – som förändrade sig mer än en gång under dagen. Poliser hela vägen från Norrbotten tillsammans med kollegor från Skåne och Stockholm syntes och hördes under dagen. Insatsen de gjorde var berömvärd. 

Men Polisen måste utvärdera förarbetet, och framförallt hur man viktat demonstrationsrätten mot ordningslagen. Det var nämligen uppenbart att NMR inte skulle kunna demonstrera i Göteborg utan att det innebar massiva störningar i trafik och rörelsefrihet för Göteborgs invånare. Bokmässan var svårtillgänglig och många undvek nog att röra sig in mot stan på grund av det massiva störningsmomentet som nazistmarschen utgjorde.

Det måste finnas ett bättre sätt att undvika att staden låser sig. Ordningslagen ger gott om utrymme att faktiskt omdisponera demonstrationer om det finns uppenbara risker människors rörelsefrihet och trafiken blir hindrad. 

Det finns gott om exempel från svensk polishistoria som visar att det både går och är önskvärt att minimera möjligheten för högriskmanifestation att kapa stadskärnor. Lund under tidigt 1990-tal är kanske det mest kända fallet då polisen blev överrumplad och var underbemannad under flera år, tills nazisterna placerades i ena änden av staden och motdemonstranterna i andra. Massiva polisinsatser tillsammans med en kreativ tolkning av demonstrationstillståndet avvärjde då de värsta sammandrabbningarna.

Göteborg ska inte behöva vara belägrat på liknande vis ännu en gång. NMR visade tydligt att de inte respekterade det beslut som hade fattats av förvaltningsrätten eller Polisen. Deras våldsamma försök att helt ändra demonstrationsvägen är ett bevis på detta. En sårad polis leddes bort från den sammandrabbningen. 

Ett demokratiskt samhälle ska givetvis tillåta demonstrationer, men det ska inte ske på bekostnad av att ordningen störs så till den milda grad att folk inte vågar röra sig i närheten av Sveriges största bokmässa. Låt inte dagens händelser bli årligen återkommande.