Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Artisten Ebbot Lundberg. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Karin Pihl: Corona bryr sig inte om vem som är kändis

Varför får Kolmården ta emot besökare när Liseberg tvingas hålla stängt? Coronarestriktionerna är inkonsekventa. Regeringens intention att förändra 50-personersregeln löser inte grundproblemet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det blev ingen middag för sångaren Ebbot Lundberg på Seaside Björkö. Restaurangen hade planerat att genomföra ett middagsarrangemang med musikunderhållning. Tanken var att gästerna skulle äta samtidigt som en artist spelade några låtar. Tidigare i augusti genomfördes också en sådan middag där artisten Daniel Lemma stod för underhållningen.

Krögaren David Lyckdahl har haft en bra dialog med polisens tillståndsenhet, säger han till GP (13/8). Det rörde sig om en stillsam tillställning med 150 kuvert till salu. Allt för att middagen skulle vara coronasäkrad.

Men sedan tog det stopp. Daniel Lemma fick uppträda, men inte Ebbot Lundberg. Varför? Enligt David Lyckdahl fick de nobben eftersom den förre Soundtrack Of Our Lives-sångaren ansågs vara för känd. Då förvandlades middagen med musikunderhållning helt plötsligt till en konsert, och då gäller ordningslagens föreskrifter om max 50 personer. Polisen har inte velat kommentera det hela för GP.

Var är konsekvensen i detta? Om musiken består av skval från högtalarna är det okej med 250 personer i en restauranglokal. Om en artist står i ett hörn av lokalen och spelar blir det blankt nej – åtminstone om artisten är berömd. Även om det är färre sittande gäster i lokalen.

Det är befängt. Coronaviruset bryr sig inte om hur ett evenemang klassas enligt den svenska ordningslagen. Och det bryr sig garanterat inte om artistens kändisstatus.

Nu har regeringen öppnat upp för att eventuellt ändra reglerna om hur många som får delta vid ett kulturevenemang. Men det förändrar inte det märkliga med att något kan tolkas som kultur om den som uppträder är kändis. Dessutom handlar det inte om att förändra reglerna på ett övergripande plan så att de anpassas efter vad syftet är. Det ska bli fler undantag. 50-personersregeln ligger fast för de sektorer som inte "träffas av undantagen", säger inrikesminister Mikael Damberg. Räkna med ännu mer förvirring och konstiga gränsdragningar.

Seaside är inte ensamt om att drabbas av osammanhängande regler. Liseberg har haft stängt hela sommaren. Men Kolmårdens djurpark har haft öppet. Liksom High Chaparral och Astrid Lindgrens värld. Anledningen är inte att covid-19 sprids lättare om folk köar till glasskiosken på ett ställe där det finns karuseller, jämfört med om attraktionerna i stället består av gulliga surikater. Orsaken är att ”tivolinöjen” faller under ordningslagen, vilket inte temaparker gör.

Självklart måste vi alla anpassa oss när det pågår en global pandemi. De flesta näringsidkare och arrangörer har förståelse för detta. Många, som Liseberg, hade förberett sig på en rad sätt för att hantera mindre besöksantal och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men ändå får de vänta med verksamheten. Problemet är att reglerna inte är utformade för att minska smittspridningen, utan efter vilket evenemang som klassas som vad i den svenska byråkratin.

Det är orättvist. Evenemang som hade kunnat hållas med låg risk för smittspridning tvingas ställa in, samtidigt som djurparker, badstränder, snabbmatställen och gallerior där hur mycket folk som helst kan samlas får vara öppna.

Lagen måste ändras och det brådskar. Många verksamheter blöder pengar. Om en verksamhet kan genomföra åtgärder som garanterar att gästerna kan hålla avstånd till varandra under hela vistelsen och att det finns goda möjligheter att tvätta och sprita händerna – då borde det bli grönt ljus. Om inte, får verksamheten tillfälligt stänga. Det borde vara självklart. Det som behövs är inte komplicerade undantag från redan snåriga regler, utan en helhetsöversyn.