Den eskalerande brottsligheten oroar svenskarna allra mest.
Den eskalerande brottsligheten oroar svenskarna allra mest. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Håkan Boström: Brottsligheten oroar svenskarna allra mest

Svenskarna har aldrig varit så pessimistiska om landets utveckling, visar nya siffror från SOM-institutet. Den främsta orsaken stavas organiserad brottslighet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Sverige är på väg åt fel håll. Det menar 75 procent av alla tillfrågade som SOM-institutet intervjuat i sin årliga stora attitydundersökning som presenterades i Göteborg på torsdagen. Siffran är den högsta som uppmätts. För bara tolv år sedan låg den på 39 procent, sedan dess har siffran alltså nästan fördubblats.

Pessimismen är jämnt fördelad mellan könen och om något högre hos högutbildade och höginkomsttagare. Det går knappast att avfärda den som uttryck för okunskap. Snarare verkar det vara så att den som ”hänger med” i nyheterna och sätter sig in i samhällsutvecklingen löper större risk att tappa hoppet om vårt nordliga hemland.

ANNONS

Vad är det då som oroar svenskarna? Ja, inte är det att demokratin skulle vara hotad, som en del samhällsdebattörer gärna vill göra gällande. Det finns ett stabilt och konstant förtroende för de svenska institutionerna.

Det som oroar överlägset mest är i stället den organiserade brottsligheten. På andra plats kommer hotet från Ryssland och på tredje plats ökad narkotikaanvändning. Klimathotet intar först fjärdeplatsen.

Att den organiserade brottsligheten toppar listan är kanske inte så konstigt givet att vi gått igenom ett av de mest våldsamma åren i svensk modern historia. Antalet bombdåd slog rekord 2023 och dödskjutningarna låg på en mycket hög nivå, gärningsmännen blev yngre och mer hänsynslösa. I flera uppmärksammade fall råkade helt oskyldiga människor bli offer för kulor och bomber bara för att de befann sig på fel plats eller förväxlades med den som gärningsmännen var ute efter. Parallellt med detta har den systemhotande organiserade brottsligheten, i form av infiltration, påverkansförsök och organiserade bedrägerier mot enskilda, företag och myndigheter, också stärkt sitt grepp. Det är ofta två sidor av samma mynt.

Att många uppfattar Ryssland som ett hot är ganska självskrivet. Putinryssland har blivit den internationella politikens gangster, och agerar lika hänsynslöst som den organiserade brottsligheten. Mer överraskande är kanske att narkotikan placerar sig så högt upp bland medborgarnas orosmoln – ett tecken på att problemet kan vara större än medierapporteringen lyckats fånga.

ANNONS

När det kommer till ”oro för förändringar i jordens klimat” visar siffrorna att pensionärerna är den grupp som oroar sig mest för klimatet medan 16-29-åringarna oroar sig minst, något som kanske förvånar en och annan som följer den allmänna debatten. Äldre personer tenderar dock att vara generellt mer oroliga.

Unga svenskar är dock knappast några glada optimister de heller. Andelen som tycker att Sverige är på väg åt fel håll har ökat som mest i den gruppen. Nu kan det förstås betyda olika saker för olika individer. Den politiska polariseringen mellan könen är exempelvis som starkast bland de yngsta. Där vissa - främst unga killar - ser hopp i regeringsskiftet ser andra en anledning till oro.

Vad betyder det här för regeringen Kristersson? Dess opinionsstöd ligger exakt där man kan förvänta sig om man jämför med tidigare regeringar som suttit 1,5 år vid makten. Stödet är faktiskt högre än det var för Reinfeldts första regering vid samma tid våren 2008. Därmed inte sagt att regeringen kan räkna med att få sitta kvar efter nästa val. Historien talar för att regeringspartier tappar i stöd, och den här regeringen har inga marginaler att tappa. Att som Reinfeldt öka sitt stöd i regeringsställning hör till undantagen och får ses som något av en politisk prestation.

ANNONS

Avgörande för Kristerssons regering är om man kan möta det starka hotet från den organiserade brottsligheten, eller åtminstone framstå som bättre på att bekämpa de negativa samhällstrenderna än oppositionen. Det var också därför den här regeringen kom till makten. Opinionsstödet för andra moderata käpphästar som ytterligare privatiseringar och vinster i välfärden är exempelvis obefintligt. Mandatet är att få ordning på Sverige. Det är tydligt att inre och yttre säkerhet kommer stå högt dagordningen även framöver och att toleransen för misslyckanden mycket lågt hos väljarna. Väljarna tror på den svenska demokratin – förutsatt att den levererar resultat.

ANNONS