En del semesterfirare som parkerat på Landvetter fick en otrevlig överraskning när de kom hem.
En del semesterfirare som parkerat på Landvetter fick en otrevlig överraskning när de kom hem. Bild: Adam Ihse / TT

Daniel Åkerman: Bilregistret har blivit tjuvarnas bästa vän

Sveriges öppna register gör det lätt för stöldligor – nu senast genom att tjuvar plundrat hemmet hos dem som ställt upp sin bil på Landvetters långparkering. Vi behöver faktiskt inte göra det så enkelt för dem.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Flygresenärer som lämnat bilen på Landvetters långtidsparkering har riskerat att få komma hem till en uppbruten dörr efter semestern. Kriminella ligor utnyttjar nämligen fordonsregistret för att veta vilka hem som står tomma.

Sedan maj har en inbrottsvåg drabbat Västsverige och Östergötland, där bostäder har länsats på framför allt guld och smycken. Under utredningen upptäckte Polisen att ett trettiotal av de utsatta familjerna hade haft sin bil parkerad på långtidsparkering vid Landvetter flygplats då inbrotten ägde rum.

Kriminalkommissarie Urban Svahn vid Polisregion väst förklarar för Sveriges Radio (26/7) att tjuvarna med stor sannolikhet har spanat på bilar som kör in på parkeringen och sedan har slagit upp deras registreringsnummer för att hitta lämpliga, tomma hus.

ANNONS

Polisen har informerat Swedavia som sköter flygplatsen och bett att vakter ska hålla extra koll vid parkeringarna. När metoden nu är känd tror Urban Svahn också att tjuvarna kommer att undvika Landvetter, men risken finns att de gör samma sak vid andra flygplatser.

Att denna strategi varit möjlig för stöldligorna beror på att fordonsregistret är öppet för allmänheten. Vem som helst kan slå upp vilken bil som helst för att få reda på i princip allt om såväl bilen som ägaren. Med privata tilläggstjänster kan det dessutom göras anonymt. Det är helt enkelt ett guldläge för kriminella.

I grunden talar det gott om Sverige att vi kunde ha en sådan öppenhet. Det finns många fördelar med att enkelt kunna få tag på information, till exempel för att försäkra sig om att den man köper en bil av verkligen är ägaren. Det skapar också ett mer tillitsfullt samhälle om människor inte är hemliga främlingar för varandra.

Tyvärr har verkligheten sprungit ifrån det öppna samhället. I många år har det varnats för att tjuvligor utnyttjar registret för att identifiera värdefulla bilar. Det rör sig om samlarobjekt, exklusivare vardagsmärken som BMW och arbetsfordon som fyrhjulingar. Även utrustning såsom krockkuddar och GPS-utrustning till traktorer är stöldbegärliga. Som sommarens inbrottsvåg visar kan registret också användas för annan brottslighet.

ANNONS

Därför är det nödvändigt att begränsa möjligheten att söka i fordonsregistret. Vissa vill göra det helt hemligt för andra än myndigheter och licensierade bilhandlare. Det vore nog att gå för långt, men det borde definitivt vara omöjligt att söka anonymt. Helst bör man behöva logga in med bank-id som också sparar ens sökningshistorik. Antalet sökningar per vecka skulle också kunna begränsas.

Inbrotten visar även problem med att andra personuppgifter är lättillgängliga. Urban Svahn varnar till exempel semesterresande att vara försiktiga med att lägga ut bilder på sociala medier, vilket i värsta fall tipsar tjuvligorna om att man är bortrest. Genom hemsidor som Ratsit är det också enkelt att ta reda var människor bor. Det borde vara enklare att ta bort sina egna uppgifter från sådana söktjänster, möjligen via något liknande nix-registret för telefonförsäljning.

Öppna register ska hjälpa vanliga människor – inte tjuvar.

ANNONS