Leif GW Perssons nya uppgifter är bör tas på stort allvar.
Leif GW Perssons nya uppgifter är bör tas på stort allvar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bidrog S-regeringen till rättsövergrepp i Kevinfallet?

Enligt färska uppgifter från tidigare polisprofessorn Leif GW Persson avskrevs en yngling med utländsk bakgrund som misstänkt för mordet på fyra-årige Kevin av politiska skäl. Istället pekades två svenska småpojkar ut.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I augusti 1998 hittades den då fyraårige pojken Kevin mördad i värmländska Arvika. Två bröder, Christian Karlsson och Robin Dahlén, fem respektive sju år gamla, kom av polisen att utpekas som skyldiga till mordet, trots att rättsläkaren bedömde att det rörde sig om ett sexualmord. Så unga gärningsmän är också extremt ovanligt. Då det rörde sig om barn blev det aldrig någon rättegång och de bägge utpekade bröderna har fått leva halva livet med stämpeln som mördare.

Bröderna erkände visserligen i polisförhör men erkännandet har i efterhand betraktats som frampressat av förhörsledarna. Efter flera kritiska granskningar av utredningen, bland annat en dokumentär som SVT sände 2017, fick till sist bröderna upprättelse och frikändes officiellt 2018. Tjugo år senare. Chefsåklagaren, Niclas Wargren, hävdade då att bröderna inte ens befunnit sig på platsen.

ANNONS

I tisdags fick bröderna sent omsider en ursäkt från Arvika kommun. Något skadestånd från staten har de emellertid inte fått. Formellt är nämligen händelsen preskriberad. Det är något av en skandal i sig. Regeringen kan besluta om skadestånd pro bono.

Här skulle den här tragiska historien ha kunnat ta slut. I söndags avslöjade dock tidigare polisprofessorn Leif GW Persson i en intervju i TV4 att utredningen av politiska skäl har avfört en annan misstänkt, en då 13-årig flyktingpojke (TV 4 13/2) (Expressen 15/2). Tre månader senare våldtog 13-åringen en 3-åring 100 meter från platsen där Kevin försvann. Det har tidigare framkommit att Justitiedepartementet hörde av sig till utredarna varje dag under valrörelsen 1998 (Expressen 9/5 2017).

Dåvarande justitieminister Laila Freivalds, eller hennes politiska stab där bland annat tidigare rikspolischefen Dan Eliasson ingick, kan alltså ha utövat påtryckningar som direkt eller indirekt bidrog till att fel personer – till råga på allt två små barn – utpekade för ett mord. Detta för att inte oppositionen skulle gynnas av eventuell flyktingkritik.

Uppgifterna Leif GW Persson kommer med är fullständigt häpnadsväckande om de stämmer. Det skulle vara en av de största rättspolitiska skandalerna i svensk historia. GW Persson är inte heller vem som helst. Han har hög trovärdighet och har offentligt deklarerat att han är socialdemokrat, så någon politisk agenda kan knappast ligga bakom avslöjandet. Han har också sagt att han ska återkomma till ärendet. Det bör han göra.

ANNONS

Det finns all anledning att gå till botten med dessa uppgifter. En början skulle kunna vara att Leila Freivalds kallas till konstitutionsutskottet för förhör. KU har kallat avgångna ministrar tidigare. Kan GW Persson presentera ytterligare bevis bör hela saken utredas grundligt.

ANNONS