Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf siktar på att leda Sverige ”från mitten”. Men då måste hon lyckas med att tvinga S och M till samarbete mot deras vilja.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Annie Lööf siktar på att leda Sverige ”från mitten”. Men då måste hon lyckas med att tvinga S och M till samarbete mot deras vilja. Bild: Janerik Henriksson/TT

Håkan Boström: Annie Lööf siktar på att leda nästa regering

När Annie Lööf intervjuades av SVT i veckan blev det tydligt att C inte tänker stödja Ulf Kristersson. En röst på C kan bli en röst på V-samarbete. Men Lööf verkar främst sikta på en storkoalition där hon själv kan bli statsminister.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Skulle dagens opinionssiffror bli valresultat 2022 skulle Liberalerna åka ur riksdagen och de tre högerpartierna M, KD, SD få strax under 50 procent av mandaten. Det skulle åter göra Centerpartiet till vågmästare och kungamakare i svensk politik – ett inte helt osannolikt scenario.

Betyder det att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister? Möjligt. Men det ska inte uteslutas att Annie Lööf vill ha den posten själv – och hon har faktiskt vissa möjligheter att manövrera sig dit.

När centerledaren Annie Lööf intervjuades av SVT:s Anders Holmberg i torsdagens ”30 minuter” var hon tydlig med att hon inte tänker samarbeta med Ulf Kristersson om denne stödjer sig på SD. I praktiken är det ett besked om att Kristersson inte kan bli statsminister om Centern får något att säga till om. Kristersson måste nämligen stödja sig på SD, annars kommer mandaten aldrig att räcka till. Annie Lööfs besked bör rimligen tolkas som att Centern aktivt kommer rösta emot en Kristersson-regering, såsom partiet gjorde efter valet 2018.

Kristerssons enda väg till makten förutsätter med andra ord att de tre högerpartierna, med eller utan stöd av Liberalerna, får egen majoritet.

Men vad händer då om Centern åter blir vågmästare? En fortsättning på nuvarande januarisamarbete är bara möjligt om Vänsterpartiet kan hållas utanför. I dag bygger det i grunden på att de fyra januaripartierna har fler mandat än de tre högerpartierna och därmed kan få igenom sin budget.

Efter nästa val lär det inte vara fallet, givet hur opinionen ser ut och i princip sett ut sedan januariavtalet slöts. Det är Vänsterpartiet och högerpartierna som ökat i stöd. V kommer inte kunna hållas utanför efter 2022. Det kan inte heller förutsättas att V går med på att vara dörrmatta åt en S-regering som driver C-politik en mandatperiod till ens om nuvarande styrkeförhållanden står sig.

Betyder det att Centern kommer sätta sig och budgetförhandla med Vänsterpartiet under ledning av Stefan Löfven? Det är alls inte omöjligt, och Annie Lööf bör få skarpa frågor om det. Men givet Annie Lööfs lysande självförtroende, och Centerns strategiska position, är ett annat scenario kanske minst lika troligt. Ska man ta henne på orden tänker Centern gå till val på ett mittensamarbete, där ”ytterkantspartierna”, det vill säga både SD och V, ska hållas ute i kylan.

Lööfs problem är förstås att hon den här gången lär behöva tvinga Socialdemokraterna och Moderaterna att samarbeta med varandra om hon ska hålla SD och V stången – annars går det inte. Men om Centern kan blockera varje annan regering har de faktiskt ett potent vapen att fösa de stora partierna framför sig med. Centern har råd med nyval och kaos. Det har inte alla andra.

Varken S eller M vill ledas av den andre. Så om S, M och C mot förmodan bildar regering öppnar sig plötsligt dörren för att Annie Lööf att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Se där.

Det kan se ut som en centerpartistisk önskedröm. Men även fantasier kan få avgörande betydelse i politiken.