Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Peter Hjörne: 100 år efter 300-årsjubileet!

Att skjuta upp jubileumsfirandet för Göteborg till 2023 är helt logiskt. Utan brådska och med goda möjligheter att ställa till med en ordentlig och minnesvärdfest.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

När någon kommer med samma förslag eller tankar som man själv framfört ligger det i sakens natur att man tycker att det är någonstans mellan klokt och genialt.

Göteborg & Co har sedan 2009 haft uppdraget att planera och samordna Göteborgs 400-årsjubileum. Nu har styrelsen för Göteborg & Co luftat förslaget att skjuta på firandet av jubileet till 2023, vilket jag föreslagit i några krönikor på denna sida. Att jag därmed skulle klassa förslaget som genialt är väl att ta i, men klokt är det.

Det skall dock påpekas att uppskjutandet är ett av tre alternativ som kommunstyrelsens arbetsutskott fått på sitt bord.

De två andra är: kör som planerat eller att satsa på en minivariant. Coronapandemin borde göra det till en så kallad "no-brainer", en självklarhet, för kommunfullmäktige att skjuta på firandet. Vem kan se framför sig ett "folkligt, festligt och fullsatt" firande som inleds om lite drygt fyra månader?

Och alldeles ologiskt är det inte heller. Ett 400-årsjubileum borde rimligen firas 100 år efter ett 300-årsjubileum! Och det sköts upp två år, till 2023.

Dessutom ger två ytterligare år vår stads mödrar och fäder chansen att bli färdiga med en del av de stora projekt som skulle kröna jubileet – en ny chans att ge göteborgarna bestående födelsedagspresenter på samma sätt som skedde 1923. Det skulle helt enkelt bli en stadens "äreräddning"!

Det finns ytterligare en fördel.

– Ett jubileum skulle kunna vara ett sätt att hjälpa staden att komma igång, sa kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson till GP.

Det måste givetvis ske gradvis och så snart det bara går men ett jubileumsfirande 2023 skulle kunna bli starten för ett antal stora samhälleliga projekt för att "komma igång" efter coronachocken.

Festligheter och kalasande i all ära men ett 402-årsjubileum bör också göra bestående avtryck - permanenta framtidsgåvor till flera generationer göteborgare. Här kommer i all ödmjukhet ett menyförslag:

– En generalplan, inte en vision till, där koordinationen, planeringen och kostnadshållningen blir av högsta klass. Visa upp planerna på en Jubileumsutställning, en mycket stor modell av framtidens hela Göteborg, vackert och detaljerat utförd. Komplettera med en virtuell modell i vilken vi kan färdas i framtidens Göteborg. Skapa ett slags supervariant av Älvrumsmodellen, som visar en framtid värd att fira! Och när vi bygger, så satsa på arkitektur av världsklass och klimatneutral byggnadsteknik.

– Gör Avenyn vacker, pryd den med jubileumsskulpturer och ge Götaplatsen sin strama elegans tillbaka.

– Gör Heden till den glimrande tillgång som den har möjlighet att bli.

– Kom igång med arenabygget.

– Återuppliva regnkonstverket och dagvattenlösningen vid Viktor Rydbergsgatan.

– Genomför Frihamnsbadet och Bostad 2021 men lägg ner tankarna på ett nytt bad vid Gullbergsvass för tre miljarder.

Och snåla inte när det skall firas! Göteborg och hela dess besöksnäring behöver få hjälp att komma i gång. Och vi behöver en nystart efter alla försenade projekt och pandemins förlamande effekter.