När barnen väl lämnat Landvetter eller Arlanda är det för sent, Sverige har begränsade möjligheter att hjälpa dem hem igen.
När barnen väl lämnat Landvetter eller Arlanda är det för sent, Sverige har begränsade möjligheter att hjälpa dem hem igen. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Ännu en sommar med bortförda barn

Civilsamhället ser en oroande ökning av antalet hedersutsatta barn som förts bort utomlands.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

De flesta barnfamiljer hänger på stranden, besöker nöjesparker eller reser utomlands om coronaviruset och privatekonomin tillåter det. Hemester eller semester, sommaren rullar vidare.

Men runt omkring i vårt land finns det barn och unga som fruktar sommarledigheten. Någon campingtrip blir det inte, eller ett besök på Liseberg. För barn som lever i hederskulturer kan sommaren nämligen innebära att de tvingas resa till föräldrarnas hemland för att förlovas eller giftas bort mot sin vilja.

Föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, som arbetar mot hedersförtryck har under första halvåret av 2021 fått kontakt med 16 flickor som förts bort utomlands (GP 25/7). Föreningen har noterat en ökning i takt med att coronarestriktionerna upphävts. Under första halvåret 2020 hade GAPF nämligen bara fått in sju ärenden.

ANNONS

Enligt Sabina Landstedt, stödsamordnare på GAPF, rör det sig om flickor och unga kvinnor i åldern 15 till 22 år. Föräldrarna har fråntagit deras pass och de övervakas konstant av släktingar. Någon återvändo till Sverige tycks inte vara möjlig.

Siffror från Utrikesdepartementet understryker allvaret: År 2020 hade departementet fått in 72 ärenden gällande familjerelaterat tvång. Och bakom den siffran döljer sig 88 utsatta barn. I en majoritet av fallen hade barnen dessutom haft kontakt med myndigheter innan de fördes bort. I 50 av UD:s 72 ärenden hade socialtjänsten haft kontakt med vårdnadshavarna. Det är ett rejält underbetyg till svenska myndigheter. Barn har tvingats bort från vårt land trots att de sökt hjälp.

Vid misstanke om att barn ska tvingas utomlands för äktenskap kan kommuner numera ansöka om utreseförbud, något som måste beviljas av förvaltningsrätten. Vid akuta fall kan kommunerna besluta om tillfälligt utreseförbud. Det är ett viktigt verktyg för att förhindra att hedersförtryckande föräldrar tar med sig barnen till sina hemländer för tvångs- och barnäktenskap.

Av UD:s siffror är det uppenbart att fler kommuner måste våga utfärda utreseförbud. För när barnen väl lämnat Landvetter eller Arlanda är det för sent, Sverige har begränsade möjligheter att hjälpa dem hem igen. Föräldrarnas hemländer är ofta mycket patriarkala länder där kvinnor är underordnade män såväl juridiskt som kulturellt. I vissa fall rör det sig om stater där minderåriga måste ha vårdnadshavarens samtycke för att få resa. Lycka till med att ordna det när barnet övervakas av släkten och under hot och våld tvingas följa föräldrarnas vartenda direktiv.

ANNONS

Sommarlov ska inte innebära fruktan och ångest för att föras bort från vårt land. Sverige måste med alla möjliga medel förhindra bortförandet av barn och hjälpa hem dem om de redan förts ut ur landet.

ANNONS