Landala får designpris

Emma Olbers har gjort Årets möbel.

ANNONS
|

Det handlar om ett klassiskt bockbord som har fått nya former och smarta detaljer. I torsdags kväll fick Emma Olbers ta emot tidningen Residence Stora Formpris 2016 för Årets möbel för sitt bord Landala.

- Namnet Landala ska ge association till stadsdelens vackra trähus, berättar Göteborgsfödda formgivaren Emma Olbers, när vi möts just i Landala för att ta bilder till den här artikeln.

I sin tolkning av det gamla allmogebordet har Emma Olbers lagt till olika detaljer som märks: Runda former, kilar i ek och vingmuttrar i egen design, (bordet är isärtagbart), och bredden, som bara är 70 cm.

ANNONS

- Fördelen med ett smalt bord är att man kommer nära varandra när man pratar under middagen, bordet tar mindre plats i rummen och proportionerna gör att det också ser nättare ut. Och vill man är bordet enkelt att ta isär.

Bordet är ett samarbete mellan Emma och varumärket Tre sekel – vars samtliga produkter tillverkas av ett litet möbelsnickeri i Tibro, City Möblers anrika fabrik, grundad 1944.

Gjort av småländsk fura

Bordet är gjort i svensk furu, tall som växt i Småland, som blivit plankor i ett sågverk i Alingsås medan det slutliga hantverket är utfört av möbelsnickare i Tibro.

En av Sveriges finaste träfabriker, där finns mycket hantverksskicklighet.

Bordets yta är tvättad med såpa som har lite vitt pigment iblandat.

En utmärkt naturlig ytbehandling, fetter skyddar mot smuts. Om man råkar tappa något vasst eller på annat sätt får ett jack i bordet tar man bara en bomullstrasa indränkt i vatten och lägger på så reser sig träet igen och märket är borta på ett par timmar.

Stark känsla för hållbarhet

Natur och miljö har intresserat henne sedan hon var barn.

- Det har jag haft med mig hemifrån, jag är femte generationen i en jordbruksfamilj, berättar Emma Olbers, som när hon var tio flyttade från Göteborg till Lerum när föräldrarna tog över morföräldrarnas bondgård.

ANNONS

Bakom all design signerad Emma Olbers finns en stark känsla för hållbarhet och ett utvecklat miljötänk. För drygt tio år sedan gick hon en vidareutbildning, The Sustainable Fashion Academy i Stockholm.

- Efter det koncentrerade jag mig på att jobba mot närproducerat och svenska fabriker. För mig är det viktigt att det jag designar får en lång livslängd. Och ska något leva länge gäller det att välja rätt material från början.

Så blev också hennes soffa Rejoin första svenska soffa att klara miljömärket Svanen 2013.

Blir kreativ chef

Soffan gjordes för företaget Ire möbler i västgötska Tibro. Ett samarbete som nu utvecklas, sedan ett halvår tillbaka är Emma Olbers kreativ chef på Ire möbler.

Ire har alltid stått för kvalitet och hantverkskunnande i alla led och har behållit så gott som all produktion i Sverige. Jag hoppas kunna lyfta deras miljöarbete ytterligare.

Fakta: Emma Olbers

Möbeldesigner

Född: 1972

Bor: på Söder i Stockholm

Född: I Göteborg

Familj: Man och två söner

Utbildning: Beckmans designhögskola, formlinjen, Nyckelviksskolan, eget företag sedan 1999

Utmärkelser: Årets möbel 2013 för soffan Rejoin av Elle Interiör, Årets stjärnskott 2014 av Elle interiör, Årets möbel 2016 Sköna Hem för bordet Landala.

Aktuell: Fick i går ta mer priset för Årets möbel, bordet Landala av Tidningen Residence.

ANNONS