Kvinnor glömda av lagen

ANNONS
|

Runt om i Danmark lever utländska kvinnor som fångar i sina egna äktenskap. För att få stanna i landet uthärdar de fysisk och psykisk tortyr från sina äkta män. Fotografen Tina Enghoff använder konsten för att kritisera en allt hårdare dansk invandringspolitik.

Bilderna är suddiga, som sedda genom tårar. På ett snöigt fält ligger en kvinna kastad, liksom en hög med kläder. På en annan flyr en tovig kropp genom ett snår. På videoskärmar berättar mörkögda ansikten i fragmentariska klipp om misshandel, sexuellt och psykiskt våld. I dag har de flesta av dessa kvinnor utvisats ur Danmark. Nej, inte männen som misshandlat dem. De utsatta kvinnorna.

ANNONS
-I de allra flesta fall är det danska män det handlar om. De tar hit kvinnor från länder som Pakistan, Thailand och Filippinerna och låter dem leva i legalt slaveri, säger danska Tina Enghoff som är i Stockholm med utställningen "Jag är ingenting".

"Jag får inte lära mig språket, inte lämna hemmet eller prata med andra människor", ekar en röst från bioduken.

Allt för att stanna

Det var när Tina Enghoff besökte kriscentrum för kvinnor som hon reagerade på att 80 procent av dem hon mötte hade utländskt ursprung. Tillsammans med integrationsrådgivare Uzma Ahmed Andresen tog hon reda på några av kvinnornas historia och insåg att det var den så kallade sjuårslagen som låg till grund för deras misär. Lagen, som nu har ändrats till fem år, innebär att kvinnor som kommer till Danmark via äktenskap med en dansk man, kan utvisas ur landet om de skiljer sig inom fem år.

-Kvinnornas kamp handlar om att stanna i äktenskapet så länge de uthärdar för att få chansen att stanna i Danmark, säger Tina Enghoff.
Såldes som sexslav

I Sverige är motsvarande lag två år. En lag som nyligen blev föremål för debatt när en mamma och hennes fem barn riskerade att utvisas till Kongo-Kinshasa.

-Lever man med våld och övergrepp är även två år en väldigt lång tid, säger Tina Enghoff och berättar historien om kvinnan som träffade sin danske man i ett flyktingläger i Gambia. Han tog med henne till Danmark där de gifte sig. I ett års tid sålde han sedan trebarnsmamman som sexslav. När hon lyckades ta sig till polisen hänvisades det till brist på bevis, trots att kvinnan uppsökt sjukhus med ett söndertrasat underliv och visat sig vara hiv-positiv. Kvinnan tog ut skilsmässa och blev därmed utvisad ur Danmark.
-Den här kvinnan har ingen framtid, konstaterar Tina Enghoff lakoniskt.

När utställningen visades i Danmark förra våren var reaktionerna starka. Men i de politiska lägren var det tyst. Så tyst att tidningen "Politiken" frågade sig var alla politiker höll hus.

-De här frågorna är oerhört svåra för danska politiker att diskutera. Främlingsfientlighet lockar väljare.
  1. Utställningen bygger på Tina Enghoffs bildserie "Seven years" och visas på Kulturhusets Galleri 3 från och med 30 juni till 9 oktober.
  2. I samband med utställningen anordnas en samtalsserie i fyra delar på Kulturhuset där man diskuterar de frågeställningar som verken väcker.
  3. Tidigare utställningar av Tina Enghoff är bland andra "Dogwalk" där hon dokumenterat vägen mellan Köpenhamns centralstation och härbärget Heaven Express under ett års tid samt "Out of time", med barndomen som tema.
ANNONS