Kvinnan med handväskan till Göteborg

Det har varit många vändor kring Kvinnan med handväskan-statyn. Nu får ett av exemplaren en tillfällig plats på Heden i Göteborg: "Just den här helgen just på den här platsen har den ett symbolvärde", säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.

ANNONS
|

ETC:s och förlaget Leopards litteraturmässa Bokmassan har fått låna ett exemplar avstatyn föreställande Kvinnan med handväskan. Statyn ärgjord av konstnären Susanna Arwin.

Under helgen kommer den ståutanför mässtältet på Heden i Göteborg.

– Vi fick en förfrågan från nuvarande ägare som tyckeratt just den här helgen just på den här platsen har den ett symbolvärde. Ett värde vi delar som känns helt rätt, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.

Men det har varit många turer kring statyns vara eller icke vara. Statyn är inspirerad av en idag ikonisknyhetsbild tagen av Hans Runesson. Kvinnan på bilden föreställerDanuta Danielsson som slår en nynazist i huvudet med en handväska under en demonstration i Växjö. Fotografen och kvinnans son har varit emot en staty.

ANNONS

– Jag har sagt det förut i medier, att jag tycker det måste få ett slut. Jag vill inte att min mamma ska vara ett bollplank för att vissa ska göra politiska poänger, har sonen tidigare sagt till Expressen.

Tanken var att statyn skulle placeras i Växjö, men kommunen tackade nej. Då köptes den av ingen mindre än entreprenörenLasse Diding som ville skänka den till Varbergs kommun. Som också tackade nej. Till slut hamnade den på Hallans Kulturhistoriska museum.

LÄS MER:Damen med handväskan har ny ägare

LÄS MER:Diding tar omtalad staty till Varberg

KonstnärenSusanna Arwin har tillverkat statyn i flera exemplar. Ett av dem får nu alltså en tillfällig plats på Heden i Göteborg under helgen.

– Sedanfår man hoppas på att någon kommun eller konstinstitution orkar ta diskussionen och allt som kommer med att visa den. Jag tycker den borde ha en mer permanent plats. Nu står den i princip hemma i en privatpersons trädgård. Den förtjänar bättre än så, säger Andreas Gustavsson.

Vad tycker du om kritiken som framförts?

– Den här statyn vi visar upp ären generaliserad bild. Den föreställer inte längre den kvinna som blev fotograferad. Konstnären har varit lyhörd för diskussionen och statyn är mer en symbolisk bild av tanten. Den lilla människan som gör motstånd mot något den tycker är fel. Då känns det helt rätt.

ANNONS

Hur ser ni på säkerheten? Kommer statyn få stå kvar tror du?

– Vi har arbetat med säkerhetsaspekten redan innan det stod klart att NMR fått demonstrationstillstånd. Utan att gå in på detaljer så känner jag mig trygg i att både besökare, medarbetare och staty kommer få vara ostörda den här helgen.

ANNONS