Foto: TT.
Foto: TT.

Kulturkalaset överväger trygga zoner

Trygga zoner framför scenerna, där bara kvinnor får vara. Det är en av åtgärderna som Göteborgs Kulturkalas överväger för att undvika sexuella övergrepp under festivalen.

ANNONS
|

Övergrepp mot kvinnliga festivalbesökare har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden, bland annat efter flera våldtäkter under Bråvallafestivalen och ett stort antal anmälningar om sexuella ofredanden i samband med Putte i Parken i Karlstad.

Kulturkalaset i Göteborg har hittills varit förskonat från liknande problem, framhåller verksamhetsledaren Tasso Stafilidis. Men inför årets upplaga, i mitten av augusti, har festivalen ändå tagit fram ett åtgärdsprogram där bland annat trygga zoner framför scenen ingår som sista utväg.

- Det vore kanske en drastisk åtgärd för oss som öppen festival. Men alla ska kunna uppleva festivalen utan att känna sig otrygga, säger Stafilidis till TT.

ANNONS

- Vi måste vara beredda att aktivt göra något åt det. Det är med anledning av det som vi överväger de här zonerna.

I första hand hoppas han dock att de övriga åtgärderna, som en skräddarsydd utbildning för både volontärer och säkerhetspersonal, ska räcka.

- Men om det ändå händer något, då räcker ju inte de andra insatserna. Då kanske vi måste erbjuda frivilliga, säkra ytor framför de största scenerna.

ANNONS