Wallin och Svelands metoo-film sänds på SVT

SVT har köpt rättigheterna till journalisterna och författarna Maria Sveland och Cissi Wallins dokumentär "De rättslösa".

ANNONS
|

Journalisterna och författarna Maria Sveland och Cissi Wallin startade våren 2021 en crowdfunding-kampanj för att ge röst åt några av de kvinnor som upplever att de själva fått betala priset för övergrepp, efter att flera kända och mäktiga män uttalat sig i media om hur det var att bli anmälda och utpekade under metoo.

LÄS MER:Regissören: ”Sean Connerys James Bond var våldtäktsman”

Nu har SVT köpt en visningsrätt av filmen.

– Det är en intressant film som pekar på problem värda en större diskussion. Ett av SVT:s uppdrag är att stimulera till debatt och den här filmen i sig själv, och de frågeställningar den lyfter, är angelägna bidrag i den pågående samhällsdebatten om metoo-rörelsen och dess efterdyningar, säger Axel Arnö, programchef för Dokumentär och Vetenskap på SVT i ett pressmeddelande.

ANNONS

Svar på männens uttalanden

Filmen kom till sedan flera kända och mäktiga män uttalat sig i media om hur det var att bli anmälda och utpekade i efterdyningarna av metoo.

– Det är tydligt att de som överlever sexuella övergrepp är både rättslösa och svikna av samhället på så många nivåer. Det är extremt upprörande och ovärdigt ett av världens mest jämställda länder, säger Maria Sveland i pressmeddelandet.

LÄS MER:Bianca Kronlöf talar direkt till männen i sin bok ”Brev till mannen”

I centrum av filmen står några kvinnor som utsatts för olika former av sexuella övergrepp och som nu kämpar med psykologiska, existentiella och materiella konsekvenser som följd.

– När man tittar på alla fakta svart på vitt så blir det tydligt att vi lever i ett felsystem snarare än ett rättssystem, säger Cissi Wallin.

LÄS MER:Han vill att vi tar incel-männens problem på allvar

"De rättslösa" sänds den 24 oktober i SVT Play och den 28 oktober i SVT2.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS