Vill blocka kändisar som inte protesterar mot Gazakriget

En ny rörelse på sociala medier har börjat förespråka att avfölja kändisar som inte aktivt tar ställning mot kriget i Gaza. Under rubriken ”Block out 2024” listas en mängd kändisar som antingen låtit bli att uttala sig om kriget, eller som uttryckt stöd för Israel.
Svenska radioprofilen Fredrik Söderholm har uppmanat till en liknande lista i Sverige.

ANNONS
|

Listan började cirkulera på Tiktok efter att kontot @blockout2024 publicerat en video som uppmanar användare att avfölja kändisar som inte protesterat mot kriget.

”Vi kontrollerar deras pengar. När vi hatar dem, tjänar de pengar. När vi hyllar dem, tjänar de pengar. Men när vi blockerar deras sociala medier-kanaler och glömmer bort dem, förlorar de allt.”

Användaren refererade även till en händelse på Metgalan, då Tiktokaren Haleyybaylee (Haley Kalil) publicerade ett klipp från filmen ”Marie Antoinette” med det kända – och troligtvis falska – citatet ”Let them eat cake”. Han skriver även att användare kan avfölja nyhetsmedier, och artister på Spotify.

ANNONS

Fredrik Söderholm vill lista svenska kändisar

Diskrepansen mellan kändisvärldens överflöd och det pågående kriget i Gaza har gett extra fart åt kampanjen, som nu sprids på flera sociala plattformar.

I Sverige har radioprofilen Fredrik Söderholm uppmanat sina följare att göra en liknande lista över svenska kändisar som inte tar ställning offentligt om kriget.

”Dags för en lista! Svenska kändisar som är tysta om folkmordet”, deklarerade han i ett inlägg på Instagram. Han fick både medhåll och kritik – det senare bland annat från Cissi Wallin, som menade att hon själv gick för långt under Metoo-hösten 2017.

”Fattar att detta kommer från en plats av både totalt befogad frustration och önskan om mer engagemang. [...] Jag var själv extremt frustrerad under metoo, ville skrika ut namnen på alla som bara höll käft (och gjorde det ju också 😅🙃) men nu snart 7 år senare har jag insett att det inte ledde till något positivt eller konstruktivt alls. Tvärtom.”

Söderholm uppdaterade då inlägget med texten:

”Jag känner mig idag lite osäker efter en LITEN kritikstorm. Är skamning rätt väg att gå för att få med sig folk?”

”Lite svinn i en revolution”

Men det tycks ha varit en skenbar eftertänksamhet.

– Jag backade för att få in fler folk. Det är kanske manipulativt, men jag tycker att det här är ett verktyg som är värt att testa, säger Fredrik Söderholm när GP ringer upp på tisdagen.

ANNONS

Vad vill du uppnå med en sådan här lista?

– Att den nya normen blir att inte tyst se på, utan att man använder sin röst för att stå emot saker som rasism, illegala bosättare och folkmord. Att visa att det inte lönar sig att vara en feg ynkrygg.

Du har fått kritik från bland andra Cissi Wallin, som menar att sådana här uthängningar inte fungerar utan snarare motverkar syftet?

– Alla revolutioner kommer med ett högt pris, det var inte så att Rosa Parks ville sätta sig längst fram i bussen. De med privilegier kommer inte lämna ifrån sig dem frivilligt. Och nu ringer ju du, och vi får uppmärksamhet – så vad är det som inte funkar?

Folk kan ju ha fullgoda skäl att inte uttala sig, som du och jag inte känner till?

– Det kommer alltid vara lite svinn i en revolution. De kommer bli lite kränkta, men de upplever inte ett folkmord. Kan tänka mig att några killar blev orättvist uthängda under Metoo, men så får det vara.

LÄS MER:Studenter i protest för Palestina – tältar utanför Göteborgs universitet

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS