Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vem ägde 2019 – Camilla Läckberg eller David Lagercrantz?

Enligt branschens gemensamma statistik är David Lagercrantz sista "Millennium"-bok den mest sålda boken 2019. Det struntar Bonniers blankt i och utropar Camilla Läckberg till årets vinnare.

Camilla Läckbergs bok "En bur av guld" blev en omedelbar succé när den kom ut förra året. Men den var inte årets mest sålda roman. Enligt årsstatistiken från branschorganisationen Svenska förläggareföreningen är det David Lagercrantz "Hon som måste dö" som toppar listan.

På andra plats kommer en bok från 2018, nämligen Keplers "Lazarus" och först på tredje plats dyker Läckbergs bok upp.

LÄS MER: Recension: "En bur av guld" – Camilla Läckberg

LÄS MER: Recension: "Hon som måste dö" – David Lagercrantz

Döm om branschens förvåning när Bonnierförlagen, som ger ut Läckberg, förra veckan trumpetade ut att "En bur av guld" är årets mest sålda bok. En glädjestrålande Camilla Läckberg delade nyheten i sociala medier.

Hur kan det bli såhär? Enligt Göran Wiberg, försäljningschef på Bonnierförlagen, är Svenska förläggareföreningens topplistor inte adekvata.

Bonnierförlagen: Statistiken är för trubbig

Orsakerna är flera: Dels görs det olika topplistor för olika format, som skönlitteratur, ljudböcker (mp3-fil) och e-böcker. (Läckbergs bok toppar de båda sistnämnda topplistorna, även om de är försvinnande små jämfört med skönlitteratur).

Dels saknas den snabbt växande lyssningen via streamingtjänster (som Storytel och Bookbeat) helt.

LÄS MER: Göteborgarna som skriver Camilla Läckbergs omtalade tv-såpa

– Vi har ju Camilla Läckbergs bok i fem format, men branschtopplistan för skönlitteratur innehåller bara ett. Vi skulle önska att statistiken inte var så trubbig, utan att den låg på verksnivå, där alla kanaler räknas in, säger Göran Wiberg.

I stället har han själv gjort ett överslag av försäljningen och då tagit med både inbunden bok, e-bok och ljudbok, inklusive streaming. Resultat: Läckberg vinner 2019 års bokutgivning.

Är det verkligen tillfredsställande att din magkänsla får stå för statistiken?

– Det är inte min magkänsla, då hade jag inte uttalat mig. Jag har jobbat med det här i 30 år och vet på ett ungefär hur mycket de andra säljer. Jag är så säker på att "En bur av guld" har sålt mest så jag tycker att man kan gå ut med det, säger Göran Wiberg.

Ge mig en siffra: Hur många exemplar har boken sålts i?

– 222 000 exemplar. Om någon ifrågasätter mitt påstående är de välkomna att syna mig. Jag vet med säkerhet att Läckberg slår Lagercrantz om man jämför alla format.

Norstedts: Allt annat blir pajkastning

På Norstedts, som ger ut Lagercrantz bok, väljer kommunikationschef Olle Lidbom att svara via mejl:

"'Hon som måste dö' är den mest sålda skönlitterära boken 2019 enligt Förläggareföreningens statistik. Det är också den mest lyssnade boken på den största streamingtjänsten. Vi har inte någon mer information, har Bonnier det?"

LÄS MER: Lagercrantz böcker decenniets mest lyssnade

Vid ännu en påstötning om en kommentar till Bonnierförlagens utspel blir svaret:

"Vi kommenterar bara officiell och verifierad statistik. Allt annat blir pajkastning."

Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och den som gör Förläggareföreningens årliga rapporter, blir förvånad när han hör hur Bonnierförlagen resonerat.

– Jag tycker det är olyckligt att de trycker ut det där utan att specificera vad de menar. Utifrån den befintliga statistiken förstår jag inte hur de kan dra den slutsatsen, säger Erik Wikberg.

Han håller dock med om att att det vore önskvärt att kunna presentera statistik på verksnivå, samt att få fram branschgemensam statistik för försäljning via streamingtjänster. Men det är ett drygt jobb.

– Vi har jobbat i flera år för att få in streamingtjänsterna i systemet.

LÄS MER: Lisbeth Salander – hackern som förändrade hela krimgenren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.