Värmeböljan når Way Out West

Under lördagen blev det återigen högsommarvärme i Göteborg och köerna till vattenstationerna inne på Way Out West sträckte sig allt längre. För festivalbesökare som rör i sig solgasset mellan scenerna under en hel dag, har det varit viktigt att hålla koll på vätskebalansen för att inte drabbas av uttorkning.
– Vi har fasta sjukvårdsstationer vid scenerna Azalea och Linné där de bland annat tillhandahåller resorb, säger Filip Hiltmann på festivalarrangören Luger.

ANNONS
|

Under fredagen och lördagen kom värmen tillbaka på allvar till Göteborg med temperaturerna på runt 25, respektive 27 grader.

Det ställer höga krav på tillgången till vatten inne på Way Out Wests festivalområde, där GP:s recensenter rapporterat om personer som svimmat under konserter eller haft svårt att andas i trycket från publiken.

Under lördagen ringlade köerna långa till vattenstationerna inne på festivalområdet där flera ville fylla på vattenflaskan.

När det är varmt och soligt är det viktigt att dricka mycket vatten – men det är inte tillåtet att ta med egen dryck in på festivalområdet av säkerhetsskäl. Den regeln ändras inte trots värmen. Däremot kan man ta med en tom flaska att fylla på i någon av festivalens tre vattenstationer, som finns utspridda inne på området.

ANNONS

– Det finns god tillgång till vatten inne på området. Vi har flera vattenstationer och påminner på både skärmar och i appen om hur viktigt det är att få i sig vätska en dag som denna. Under gårdagen upplevde vi inga problem med att folk inte fick i sig vatten, och väntar oss inga problem med det i dag heller, skriver Filip Hiltmann, marknads- och kommunikationsansvarig på Luger, i ett mejl till GP.

Sjukvårdsstationer vid stora scenerna

Om man befinner sig mitt i ett publikhav och börjar känna sig yr eller darrig är det viktigt att man försöker ta sig ut mot kanterna. Där finns personal som håller uppsikt, och som kan hjälpa en till ett sjukvårdstält om det krävs.

– Vi har fasta sjukvårdsstationer vid scenerna Azalea och Linné där de bland annat tillhandahåller resorb. Vi har även ronderande personal som man kan grabba tag i ifall man behöver assistans med något. Förutom att dricka mycket kan vi även tipsa om att äta bra, då det är något som många glömmer när det är varmt på festival, skriver Filip Hiltmann.

Tecken på uttorkning

  • Förhöjd kroppstemperatur
  • Ökad puls
  • Andningsfrekvens
  • Minskad urinmängd
  • Yrsel eller onormal trötthet

Undvik kläder i syntetmaterial

När GP pratade med Ida Knutsson, utredare på Enheten för miljöhälsa på Folkhälsomyndigheten, tidigare i sommar gav hon ett par tips för särskilt varma dagar.

ANNONS

En sval dusch kan vara en effektiv åtgärd, och att bära löst sittande kläder i naturmaterial som andas. Helst ska man undvika syntetiska klädmaterial som håller värmen inne. Det kan också hjälpa att äta vätskerik mat, som sallad, och att hålla sig i skugga så mycket som möjligt.

LÄS MER:Därför är det onödigt med vätskeersättning i värmen

LÄS MER:32 grader väntas – så överlever du värmeböljan

LÄS MER:Modet på Way Out West genom tiderna

LÄS MER:Jag är den småfeta wow-pappan jag brukade håna

Till konsertsommaren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS