Världsstjärnan Yuja Wang tillbaka i Göteborg

Yuja Wang är en av världens mest berömda unga klassiska pianister, känd för sin tekniska skicklighet, starka scennärvaro och känsla för mode. Nu är hon tillbaka i Göteborg för att spela Liszt första pianokonsert.
– Det är champagne-musik. Och jag tror att det är det man behöver efter covid – något bekymmerslöst, säger Yuja Wang.

ANNONS
|

Den 8 september slår Göteborgs symfoniker upp dörrarna för första gången på 18 månader. Först ut är ett samarbete med världsstjärnan och pianisten Yuja Wang.

Yuja Wang var i Göteborg senast 2017. Även om det inte var så länge sedan känns det som en evighet på grund av pandemin. Hon uppträdde då med Rachmaninovs fjärde pianokonsert. Efter paus smet hon ut i salen.

– Jag minns att jag gick ut i publiken och hur förbluffad jag blev av rummet och orkestern. Det var mycket fest i Göteborg. Jag tyckte mycket om att vara här och kände mig avslappnad och glad, berättar Yuja Wang.

ANNONS

”Champagne-musik”

Yuja Wang är född i Kina, men bor numera i New York. Hon har haft mycket tid för sig själv under pandemin.

– Jag var ensam i New York i 15 månader. I en sådan verklighet blir man lätt galen. Men tack gud för musikens och litteraturens värld. Det finns så mycket kultur som vi fått i arv. Att lära sig den är ett sätt att känna sig som en del av mänskligheten.

LÄS MER:Nya infallsvinklar på Griegs pianokonsert

Hon ska framföra Liszts första pianokonsert – ett verk Yuja Wang framförde första gången när hon var 17 år.

– Det är verkligen halva mitt liv sedan! Jag ska inte säga att jag älskar det, men det är ett roligt stycke. Spännande och heroiskt. Hos Liszt finns det ju alltid något lite alfehanne-aktigt, säger Yuja Wang och fortsätter:

– Det är champagne-musik. Och jag tror att det är det man behöver efter covid – något bekymmerslöst.

För stort fokus på kläder

Yuja Wang har spelat mycket av ryska tonsättare som Rachmaninov och Prokofiev. Men de som framför allt når hennes hjärta är Schubert och Brahms.

– Jag går väldigt djupt in i allt jag spelar. Men det beror på humör. Vissa dagar vill jag höra opera, för att få all drama ur mig, och vissa dagar vill jag höra Schubert för att jag känner mig tyst och intim, berättar Yuja Wang.

ANNONS

LÄS MER:Ont om biljetter när Göteborgs scener drar igång

Kritiker lyfter ofta fram Yuja Wangs spektakulära framträdanden. Men hon tycker samtidig att det kan bli för mycket uppmärksamhet på hennes kläder.

– Det är bara så jag är. Mode är ett sätt att uttrycka sig och mina kläder är färgglada precis som mitt liv och musiken jag spelar. När folk fokuserar på min klackar eller min klänning blir jag väldigt besviken. Det inte är det jag är här för att göra, säger hon och lägger till:

– Det visuella är bara en del av hela upplevelsen. Jag vill att man lyssnar, använder sina hjärnor och sina känslor för att förstå musiken.

Yuja Wang framträder tillsammans med Göteborgs symfoniker den 8 och 9 september på Göteborgs konserthus.

Konserten den 9 september livesänds även på GSO Play.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS