Efter mordförsöket på Donald Trump blev bilden när han höjer sin knutna näve omgående utnämnd till ett klassiskt foto. GP listar några av de övriga bilder där fotografen fångat världshistorien.
Efter mordförsöket på Donald Trump blev bilden när han höjer sin knutna näve omgående utnämnd till ett klassiskt foto. GP listar några av de övriga bilder där fotografen fångat världshistorien. Bild: Evan Vucci

Världshändelserna som fångades på bild

Bara timmar efter att Donald Trump blivit skjuten fanns bilden när han reser sig upp, blodig i ansiktet och med näven i luften, att köpa som t-shirt. Fotot har redan kallats historiskt och en del menar att det avgjort valet.
GP har sammanställt en lista på fotografier som fångat några av världshistoriens mest dramatiska händelser.

ANNONS
Dorothea Langes fotografi ”Migrant Mother” taget i Nipomo, Kalifornien.
Dorothea Langes fotografi ”Migrant Mother” taget i Nipomo, Kalifornien. Bild: akg-images

6 mars 1936 – Florence Thompson och den stora depressionen

24 oktober 1929 kraschade börsen på Wall Street och den amerikanska ekonomin gick in i en djup lågkonjunktur som skakade hela världsekonomin.

Upprörd över den ekonomiska krisens effekter tog fotografen Dorothea Lange dokumentära bilder av hemlösa och arbetslösa under 30-talet. 1936 träffade hon sjubarnsmamman Florence Owens Thompson som reste med sin familj för att söka jobb i Kalifornien.

Fotografiet ”Migrant Mother”, där Florence Owens Thompson och tre av hennes barn porträtteras, har blivit en symbol för den stora depressionen.

Hindenburgs krasch tog 36 människoliv och blev slutet för zeppelinare.
Hindenburgs krasch tog 36 människoliv och blev slutet för zeppelinare. Bild: MURRAY BECKER

6 maj 1937 – Luftskeppet Hindenburg kraschar

Zeppelinaren Hindenburg byggdes av Nazityskland 1935, och hade en maxhastighet på 135 kilometer i timmen. Den var också fylld av 211 890 kubikmeter vätgas, och fattade eld 1937 i Lakehurst utanför USA:s kust. Hindenburg brann sedan upp på mindre än 34 sekunder – något som innebar slutet för vad man brukar kalla "Luftskeppsepoken". Alla 35 människor i farkosten dog, även en amerikansk medborgare på marken.

ANNONS
Amerikansk militär reser den amerikanska flaggan på japanska ön Iwo Jima 1945.
Amerikansk militär reser den amerikanska flaggan på japanska ön Iwo Jima 1945. Bild: Joe Rosenthal

23 februari 1945 – Soldater reser amerikanska flaggan på Iwo Jima

Slaget om Iwo Jima var ett av de största och mest betydande i Stilla havet under andra världskriget. Amerikanska och japanska styrkor stred under en dryg månad innan japanerna besegrades.

Fotografen Joe Rosenthal fångade resandet av den amerikanska flaggan på Mount Suribachi på Iwo Jima på bild och fotografiet har blivit ett av andra världskrigets mest kända.

Fångarna i Buchenwald fotograferas av amerikansk militär 16 april 1945 i samband med att de allierade befriade koncentrationslägret.
Fångarna i Buchenwald fotograferas av amerikansk militär 16 april 1945 i samband med att de allierade befriade koncentrationslägret. Bild: AP

16 april 1945 – Inifrån koncentrationslägret Buchenwald

Koncentrationslägret Buchenwald var ett av de största på tysk mark och inrättades 1937 av den tyska nazistregimen. Totalt passerade närmare 248 000 fångar genom lägret innan Buchenwald befriades i april 1945. Då hade omkring 56 500 människor avrättats eller dött till följd av sjukdomar, undernäring och medicinska experiment.

Bilden på fångarna togs i samband med att de allierade befriade lägret. På fotot syns bland annat författaren och nobelpristagaren Elie Wiesel. Han är den sjunde personen från vänster på andra raden.

Svampmolnet efter att atombomben ”Fat Man” detonerat över Nagasaki.
Svampmolnet efter att atombomben ”Fat Man” detonerat över Nagasaki.

9 augusti 1945 – Svampmoln över Nagasaki efter atomvapenattack

I augusti 1945 fällde USA en atombomb över den japanska staden Hiroshima. Tre dagar senare släppte amerikanska flygplan en till atombomb, nu över staden Nagasaki. Efter bomberna kapitulerade Japan och därmed avslutades andra världskriget. Det är, hittills, den enda gången kärnvapen använts i krig.

Mellan 90 000 och 120 000 respektive mellan 60 000 och 80 000 personer beräknas ha dött i attackerna.

ANNONS
Rosa Parks vägrar resa sig i protest mot de rasistiska busslagarna.
Rosa Parks vägrar resa sig i protest mot de rasistiska busslagarna. Bild: UPI

1 december 1955 – Rosa Parks bussprotest

Rosa Parks vägrade att resa sig för en vit man på bussen trots att lagstiftningen i Alabama krävde att hon som svart skulle lämna sin sittplats för vita.

Parks blev gripen av polis, men protesten blev startskottet för bussbojkotten i Montgomery som ledde till att busslagarna upphävdes. Händelsen brukar även ses som essentiell för att ingjuta momentum i den tidiga delen av den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

President John F. Kennedy
President John F. Kennedy Bild: Justin Newman

22 november 1963 – President John F. Kennedy skjuts i Dallas

Bilkortegen med den amerikanske president John F. Kennedy och hans fru Jackie färdades längs ett folktätt Dealey Plaza i Dallas när den öppna limousinen besköts. John F. Kennedy träffades i både halsen och huvudet och Texas guvernör John Connally skadades av skotten. Bilen rusade i ilfart till sjukhus där presidenten dödförklarades.

Lee Harvey Oswald häktades för mordet, men sköts själv i magen och dog innan rättegångsprocessen hann starta. Han pekades dock ut senare av den så kallade Warrenkommissionen som den ensamme mördaren.

 De amerikanska sprinterlöparna Tommie Smith  och John Carlos höjer sina nävar i en Black Power-hälsning under en prisutdelning vid OS i Mexico City.
De amerikanska sprinterlöparna Tommie Smith och John Carlos höjer sina nävar i en Black Power-hälsning under en prisutdelning vid OS i Mexico City. Bild: AP

16 oktober 1968 – Black power-hälsningen under OS i Mexiko

Under en medaljceremoni i OS i Mexiko 1968 höjde sprinterlöparna Tommie Smith och John Carlos, som vann guld respektive brons, sina handskbeklädda nävar. Den kontroversiella black power-hälsningen gjordes till den amerikanska nationalsången och var en protest mot hur svarta behandlades i USA.

Buzz Aldrin på månen 1969.
Buzz Aldrin på månen 1969. Bild: Neil Armstrong

20 juli 1969 – Buzz Aldrin och Neil Armstrong går på månen

Rymdkapplöpningen mellan Sovjetunionen och USA nådde sin kulmen när den amerikanska rymdfärden Apollo 11 landade på månen. 530 miljoner människor följde tv-sändningen när astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin blev de första människorna någonsin att gå på månen.

ANNONS
Den oförglömliga bilden, från en napalmattack mot Viet Cong.
Den oförglömliga bilden, från en napalmattack mot Viet Cong. Bild: Nick Ut

8 juni 1972 – Sydvietnamesiska barn flyr napalm i panik

Kim Phuc, av vissa kallad ”Napalmflickan”, var nio år när ovanstående bild togs. Hon lever nu ett stillsamt liv i Kanada, 61 år gammal.

Men 1972 släppte sydvietnemesiska styrkor napalm över hennes hemstad Trảng Bàng, som ockuperades av nordvietnemesisk militär. Hettan från bombmattan fräste sönder Phucs kläder, samtidigt som flickan och hennes familj försökte undfly offensiven.

Journalisten Nick Ut tog bilden, och förde även Phuc och hennes kusiner till ett närliggande sjukhus. Han skulle senare vinna Pulitzerpriset för fotografiet.

USA:s president Richard Nixon hyste dock vissa tvivel om fotografiet: han trodde det var iscensatt.

Janne Olsson kommer ut från banken i handklovar, ledd av poliser med gasmasker.
Janne Olsson kommer ut från banken i handklovar, ledd av poliser med gasmasker. Bild: Jan Björsell/TT

28 augusti 1973 – Janne Olsson leds ut efter Norrmalmstorgsdramat

Sommaren 1973 höll Sverige andan i fem dagar när Janne Olsson tog anställda vid Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm som gisslan. Janne Olsson krävde att brottslingen Clark Olofsson, som satt fängslad, skulle släppas och köras till banken, vilket skedde. Han krävde även tre miljoner kronor, skottsäkra västar, hjälmar, vapen och en flyktbil.

28 augusti 1973 kunde polisen frige gisslan och gripa Olsson och Olofsson. I samband med händelsen myntades begreppet ”Stockholmssyndromet”.

Almöbron (även kallad Tjörnbron) efter broraset.
Almöbron (även kallad Tjörnbron) efter broraset. Bild: Kent Östlund/vD/TT

18 januari 1980 – Tjörnbron rasar

Klockan 01.30 på natten 18 januari 1980 körde fartyget Star Clipper in i bron mellan Tjörn och fastlandet vilket fick bron att rasa. Det var mörkt och dimmigt med dålig sikt under natten. Från fastlandet spärrades bron av efter femton minuter, men på Tjörn dröjde det en timme. Totalt körde sju bilar, tre från fastlandet och fyra från Tjörn, ned i vattnet och åtta personer omkom.

ANNONS
Röda rosor har lagts på den blodiga mordplatsen där Sveriges statsminister blivit skjuten.
Röda rosor har lagts på den blodiga mordplatsen där Sveriges statsminister blivit skjuten. Bild: BJÖRN ELGSTRAND

28 februari 1986 – Statsminister Olof Palme mördas på Sveavägen

Det sägs att Sverige förlorade sin oskuld 23.21 den 28 februari 1986 när statsminister Olof Palme (S) sköts till döds i korsningen Tunnelgatan–Sveavägen. Mordet skedde när Olof Palme och hustrun Lisbeth, utan livvaktsskydd, var på väg hem från biograf Grand.

Utredningen efter mordet skulle bli en lång och skandalomsusad historia. Palmeutredningen är en av världens största och dyraste utredningar och lades ner 2020 men mordgåtan är fortfarande olöst.

Prinsessan Diana skakar hand med en Aidssjuk patient på Middlesex Hospital, London.
Prinsessan Diana skakar hand med en Aidssjuk patient på Middlesex Hospital, London. Bild: JOHN REDMAN

19 april 1987 – Prinsessan Diana skakar hand med Aids-patienter

Under 1980-talet skrämde Aids världen och kunskapen om sjukdomen var låg. När prinsessan Diana skakade hand med Aids-sjuka patienter utan handskar inför världspressen bröt hon stigmat och utmanade uppfattningen om att Aids överfördes genom beröring.

En man blockerar vägen för en rad tankfordon.
En man blockerar vägen för en rad tankfordon. Bild: JEFF WIDENER

5 juni 1989 – Massakern på Himmelska fridens torg

Efter den demokratiinriktade politikern Hu Yaobangs plötsliga död i april 1989 samlades tusentals studenter på Himmelska fridens torg i Peking för att demonstrera för yttrandefrihet och demokrati. Natten till 4 juni slogs demonstrationerna slutligen ner av Folkets befrielsearmé. Händelsen har kommit att kallas massakern på Himmelska fridens torg.

Östtyska gränsvakter i glipan som uppstår när demonstranter drar ner en bit av muren.
Östtyska gränsvakter i glipan som uppstår när demonstranter drar ner en bit av muren. Bild: Lionel Cironneau

9 november 1989 – Berlinmuren faller

I dag är Tyskland ett land som präglas av stabilitet, en robust ekonomi och långa förbundskanslerperioder.

Men 1989 var landet fortfarande kluvet mitt itu, sedan delningen efter andra världskriget mellan de allierade och Sovjetunion. Under hösten samma år började länder sakta tränga sig ur den ryska järnridån. Människor rörde sig enklare över kontinenten. Östtyskar började fly till Ungern och Österrike.

ANNONS

Till slut skulle allt resultera i detta ögonblick: en stenmur som rivs av tiotusentals medborgare, ett Tyskland som inte längre är delat. En värld som, vågar vi nog säga, genast blir lite friare och bättre.

En uppochnervänd livbåt flyter i Östersjön morgonen passagerarfärjan M/S Estonia förlist.
En uppochnervänd livbåt flyter i Östersjön morgonen passagerarfärjan M/S Estonia förlist. Bild: Leif R Jansson / TT /

28 september 1994 – Estonia förliser i Östersjön

Ett bogvisir lossnar, och passagerarfartyget Estonia förliser under sin färd mellan Tallinn och Stockholm.

852 personer omkommer, varav 501 av de 552 svenskarna ombord. Händelsen går, utan överdrift, att kalla ett betydande nationellt trauma som lever kvar än i dag. Offrens familjer har startat föreningar, genomfört undersökningar, dokumenterat och organiserat. Allt för att försöka hitta ett tillfredsställande svar på frågorna: ”vad hände egentligen? Vem har ansvaret?”

World trade center i brand.
World trade center i brand. Bild: Chao Soi Cheong

11 september 2001 – World trade center attackeras

Två plan kapas av terrororganisationen al-Qaida, vräker sig in i två silvergrå torn, och världspolitiken ritas om på några minuter.

Parallellt med attacken i New York kapas ytterligare två plan – det ena flygs in i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Virginia och det andra havererar på ett fält i Pennsylvania. Totalt dödades 2 996 människor och över 6 000 skadades.

Katastrofen föranledde amerikanernas krig mot terrorn och invasionen av Irak. USA:s president George W Bush sade följande i ett tal några timmar efter attentatet: ”I dag attackerades våra medborgare, vårt sätt att leva, och vår frihet av en rad dödliga terrorattentat”.

ANNONS
När GP:s utsända kom till Khao Lak mötte de hemska syner enligt fotograf Stefan Berg: döda kroppar överallt i vattnen, på stränderna och vid uppsamlingsplatser vid buddisttemplen. ”Vi tänkte: Hur ska vi någonsin kunna förmedla de här bilderna?”
När GP:s utsända kom till Khao Lak mötte de hemska syner enligt fotograf Stefan Berg: döda kroppar överallt i vattnen, på stränderna och vid uppsamlingsplatser vid buddisttemplen. ”Vi tänkte: Hur ska vi någonsin kunna förmedla de här bilderna?” Bild: Stefan Berg

26 december 2004 – Tsunamikatastrofen i Thailand

Över 20 000 svenskar befann sig i Sydostasien under Annandag jul 2004 när en jordbävning och efterföljande tsunamivågor sköljde över regionen.

Tsunamikatastrofen skördade 220 000 människoliv och är därmed den dödligaste jordbävningarna i modern tid. 1 500 svenskar skadades och 543 dog.

I tsunamins efterdyningar kritiserades regeringens och Utrikesdepartementets krisberedskap.

Det som skulle sluta i ett av Nordens största trauman i modern tid började med att en bomb sprängdes i regeringskvarteren i centrala Oslo.
Det som skulle sluta i ett av Nordens största trauman i modern tid började med att en bomb sprängdes i regeringskvarteren i centrala Oslo. Bild: Berit Roald

22 juli 2011 – Terrordådet på Utöya

En fredagseftermiddag i juli detonerade en bomb vid regeringskvarteren i centrala Oslo. Efter det satte sig gärningsmannen Anders Behring Breivik i en bil, iklädd poliskläder, och körde till Utöya där han sköt ihjäl deltagare på Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger.

Åtta personer dog i bombdådet i Oslo. 69 personer, hälften yngre än 17 år, mördades på Utöya.

3-åriga Alan Kurdi hittas död på stranden i Bodrum, Turiket.
3-åriga Alan Kurdi hittas död på stranden i Bodrum, Turiket. Bild: Nilufer Demir

2 september 2015 – Alan Kurdi hittas död på stranden

Treårige Alan Kurdis kropp sköljdes upp på en strand i Bodrum, Turkiet efter att den båt han och hans familj försökt fly i förlist på Medelhavet. Alan Kurdi dog tillsammans med sin bror Galip och sin mamma Rehan när de försökte fly från Kobane, Syrien.

Bilden på den treårige pojkens livlösa kropp blev en symbol för flyktingkrisen och migranterna som riskerar sina liv på Medelhavet.

USAs före detta president och republikanernas presidentkandidat reser sig efter att ha blivit skjuten i örat.
USAs före detta president och republikanernas presidentkandidat reser sig efter att ha blivit skjuten i örat. Bild: Evan Vucci

13 juli 2024 – Donald Trump skjuten under ett kampanjtal

På ett kampanjmöte i Pennsylvania sköts USA:s före detta president och republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Han träffades i örat innan han duckade och omringades av säkerhetsvakter. Innan han lämnade scenen reste han sig upp, blodig i ansiktet, och lyfte näven mot den blåa himlen och den amerikanska flaggan som vajade i bakgrunden.

ANNONS

Fotografen Evan Vucci fångade ögonblicket på bild och fotografiet kallas redan för historiskt.

LÄS MER:Mord och mordförsök på amerikanska politiker

LÄS MER:Vittne: Såg man med vapen krypa på tak

LÄS MER:Därför är Donald Trump så populär i rapvärlden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS