Varför googlar svenskar ”vad är lyrik?”

En av årets vanligaste frågor till Google lyder ”vad är lyrik”? Det både stressar och lugnar Marcus Birro.
– Skolan har ju lyckats mörda allt lyrikintresse. Men det är fint att folk ändå orkar googla på ordet, säger poeten och författaren.

ANNONS
|

Till våren kommer Marcus Birro ut med en ny diktsamling. Det är hans första bok med lyrik på drygt 15 år. Att den tycks ligga helt rätt i tiden – enligt söksajten Googles nya statistik är frågan ”vad är lyrik” den näst mest sökta frågan i Sverige under 2023 – chockar honom lite lätt.

– Det är både alarmerande och hoppfullt. Skolan har ju lyckats mörda allt lyrikintresse. Men det är fint att folk ändå orkar googla på ordet. Och skitkul att så många är intresserade och nyfikna på vad lyrik betyder.

Vad tror du att intresset handlar om?

ANNONS

– Folk älskar poesi. Det stämmer inte att lyrik skulle vara så himla svårt och krångligt. Folk är intresserade och nyfikna så länge dikterna är begripliga. När Lasse Berghagen gick bort var det intressant att se reaktionerna när man lyfte Lasses roll som diktare.

Är du överraskad av att ”lyrik” är så eftersökt på Google?

– Ja, lite. Men framför allt är det glädjande och väldigt hoppfullt. Det bor ju en sådan kraft i poesin.

Hur skulle du själv definiera ”lyrik”?

– Det är tröst, igenkänning och kontemplation i koncentrerad form. Lyrik kan hjälpa oss i svåra stunder. Någon annan kan sätta ord på det du själv känner, säger Marcus Birro.

Horace Engdahl: Det betyder ”lyrik”

Vi skickar samma fråga till Horace Engdahl i Svenska Akademien – hur skulle du definiera lyrik? – som svarar via mejl då han är på språng mellan Nobelveckans alla evenemang.

”Ordet ’lyrik’ kommer av namnet på ett antikt musikinstrument och syftar ursprungligen på sånger som föredrogs till ackompanjemang av lyra. Innebörden har sedan förändrats i takt med att sättet att skriva korta poetiska texter har förändrats och kan med nutidens språkbruk beteckna nästan vad som helst som publiceras med ojämn högermarginal.”

Har du personligen eller ni i Svenska Akademien märkt av något ökat intresse för lyrik?

ANNONS

”Ärligt talat nej. I varje fall inte något allmänt intresse. Det finns inom den krets av yngre personer som själva har ambitionen att skriva lyrik eller som har lyckats etablera sig som publicerade lyriker en intensiv upptagenhet med lyrikens former och traditioner, men det upplever jag som uttrycket för ett slags skrågemenskap. Jag har inte noterat några tecken på motsvarande grad av uppmärksamhet hos allmänheten i stort. Men kanske har jag varit blind”, skriver Horace Engdahl.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Så googlade svenskarna 2023

LÄS MER:Från Dean Martin till Darlene Love — världens 100 bästa jullåtar

LÄS MER:Claes Eriksson: ”Jag blev enormt överraskad när jag kom till Göteborg”

LÄS MER:Osäker framtid för SVT:s långkörare Kalle Anka

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS