Björn Werner
Björn Werner Bild: Jenny Ingemarsson

Var tysta eller lägg ner, Akademien!

"Det är så att man undrar om ledamöterna själva försöker förstöra sin egen verksamhet" skriver GP:s kulturchef Björn Werner i sin krönika om Sara Stridsbergs beslut att lämna Svenska Akademien.

ANNONS
|

Så fortsätter den eskalerande tröttsamma dokusåpan som en gång var Svenska Akademien med ytterligare en episod. Denna gång väljer den i sammanhanget unga författaren Sara Stridsberg, i medierna utmålad som Sara Danius högra hand, att lämna sin stol, även om någon formell ansökan på samma sätt som Lotta Lotass begärt ännu inte skymtats. Det är ännu ett penseldrag till den snart fulländade tavlan ”Akademiens undergång”, signerad DN Kultur, men fulländad av Svenska Akademiens perfekta förmåga att gräva sig djupare och djupare ner i graven.

LÄS MER:Veckan som splittrade Svenska Akademien

Det är så att man undrar om ledamöterna själva försöker förstöra sin egen verksamhet. För nu är vi snart inne i Paradise Hotel säsong 17. Den där ingen minns, för att konceptet började kännas trött och ingen nakenchock chockerande.

ANNONS

Kanske är det också Akademiens sista chans att rädda sig undan sin egen, vid det här laget ärligt talat välförtjänta implosion. För varje utspel när en ledamot bestämmer sig för att kanske, men ändå inte lämna Akademien och kanske, men ändå inte, men att man möjligen trots allt kanske eller inte kommer att dela ut Nobelpriset, sjunker allmänhetens intressen för olika utspel. Snart är det bara de innötta fansen kvar. Sen inga alls.

LÄS MER:Akademien offrade sina drottningar

Kanske kan de då äntligen få chansen att starta om i det tempo en unik verksamhet som Svenska Akademien bör förändras. Sakta och varligt. Utan pinsamma pressutspel varannan dag. Verksamheten har decennier av svagt anseende framför sig. Kvaliteten på nya ledamöter kommer att sjunka. Och sen kommer de åter att höjas, när allmänheten glömt, tiderna är andra, verksamheten repar sig. Det kan Akademien kosta på sig. Deras institution är ju till skillnad från resten av samhället tryggad från omvärldens kastvindar. Pengarna finns där. Stadgarna likaså. Ingenting är egentligen alls bråttom.

Ledamöterna gör bäst i att inse det.

LÄS MER:Lägg ned Svenska Akademien

För det rimliga alternativet till det är inte att ”modernisera” verksamheten. Det finns gott om språkvårdande instanser som kan ta över Akademiens rutiner. Gott om stiftelser som kan dela ut deras pengar. Gott om kunniga som kan dela ut nobelpriset. Det rimliga alternativet till modernisering är nedläggning. Ett alternativ som i ljuset av de oavbrutna pinsamheterna börjar framstå som allt mer frestande.

ANNONS

Det har egentligen gällt sen de tre första herrarna lämnade sina stolar den där fredagen för flera veckor sen. Det gäller fortfarande.

ANNONS